Dressyr, Ponny
1 juli 2018 19:13

Dubbla NM-medaljer till familjen Bergåkra

Dubbla silverDen sista dagen på NM blev något av en familjefest. Två svenska dressyrmedaljer togs och det var Bergåkras som låg bakom dem: Cecilia i young rider-finalen och Emilia i children-finalen.

Dubbla NM-medaljer till familjen Bergåkra
Cecilia och Emilia med sina silverhästar Primavera och My Friend. Foto: Privat

Den sista dagen på NM i dressyr inleddes med childrens final. Emilia Bergåkra red blott 7-åriga My Friend (SWB, sto, f 2011, e Friendship-Trol, uppf Carina Edin & Stiven Wiklund) till NM-silver på 67,5 procent i finalen.
– Jag är verkligen nöjd. ”Maja” har varit suverän alla dagar, säger Emilia Bergåkra.

Under NM vann ekipaget två klasser före finalen och var således riktigt på topp rakt igenom mästerskapet. I sommar blir det SM både som childrenryttare och på ponny.
– Känslan är det viktigaste och målet är att ha en bra känsla där. Jag hoppas också på några placeringar, säger Emilia.

Klickade snabbt

Det var något av en slump att hon började rida My Friend. De klickade direkt och nu har de tävlat tillsammans sedan i höstas.
– Det är extra kul att vara den första att få rida internationellt på henne och ta fram henne i klasserna, säger Emilia om sin tävlingskamrat.

I juniorklassen dominerade danskarna och tog samtliga medaljer. Elise Lindblad med Don Silvio var bästa svensk som åtta i finalen.

Även i young rider-finalen var danskarna på hugget, men Cecilia Bergåkra satte stopp för en dansk trippel.

Ridsport
Cecilia och Primavera, här vid YR-SM 2017 då de vann guld, tog silver på NM. Foto: Roland Thunholm

Tillsammans med Primavera (SWB, sto, f 2003, e Don Primero-Figaro L, uppf Anine Eskebäk) red hon in på silverplats med 73,084 finalprocent.
– Det kändes jättejättebra. Primavera var så himla fin i vår nya kür, säger Cecilia och berättar att de har höjt svårighetsgrader betydligt.

Cecilia lämnar NM med dubbla silver, då hon även var en del av den young rider-kvartett som tog lagsilver efter Danmark.
– Det har varit intensiva dagar och jag har inte hunnit smälta det riktigt än – först lagsilver och nu individuellt silver, säger Cecilia.

Firar på födelsedagen

Framöver väntar Falsterbo, matchning av 4-åriga hopphästen och så småningom Lövsta-kval med Duschesse. Då är planen att även Primavera ska gå snäppet högre klasser.

Cecilia konstaterar att det blev en minst sagt lyckad söndag med dubbla silver till familjen och att det nog kommer att firas lite extra på onsdag då hon fyller år. Cecilia är själv inte nervös när hon ska tävla, men när Emilia är på banan är det mer nerver hos storasyster.
– Det var lite pirrigt. Emilias häst är ganska het och jag vet hur busig hon kan vara, men Emilia red jättebra.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden