Boktips
13 juni 2014 08:53

”Ett måste för hästälskaren”

Grunder kan visst vara roligt. Det är Pether Markne ett levande bevis på. I hans nya bok gör han tragglandet av grundläggande ridning spännande. Egna tankar, analyser och några praktiska övningar förpackade i en bildrik och modern bok att spara. Länge.

”Ett måste för hästälskaren”

Det finns två saker som Pether Markne gör nytt i sin bok. För det första handlar det bara om grundträning, grundridning, grundarbete. Grunden är grejen, helt enkelt. Några nyttiga övningar serveras visserligen, men det här är inte boken för dig som vill lära dig att piaffera. Den handlar snarare om hur du lägger grunden för att ta dig dit.

För det andra riktar sig boken inte in på varken hoppning eller dressyr. Vilket i sig inte är så konstigt, eftersom Pether Markne är mångsidigheten personifierad. Som svårklassryttare, numera tränare, i både hoppning och dressyr vet han vad han snackar om när han förmedlar budskapet om att grunden ser likadan ut vare sig det är en hopp- eller dressyrhäst som tränas. Att hitta kommunikationen mellan häst och ryttare sker på samma sätt oavsett vilken sadel du sitter i.

Kärleken och respekten för hästen går som en röd tråd genom hela boken och Pether Marknes ödmjukhet gentemot både hästar och ryttare är något för varje läsare att inspireras av. ”Hästens grundarbete” är dock inte bara en matnyttig bok att lära sig av. Det är också en bok som, trots sitt lilla behändiga format, gärna kan ligga framme som coffe table-bok. Att ha låtit fotograf Erik Rundelius vackra bilder ta mycket plats gör detta till den moderna ridläroboken. Ett måste i hästälskarens bokhylla.

Läs också intervjun med Pether Markne om boken.

Köp ”Hästens grundarbete” i vår bokshop

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden