Fälttävlan
20 juni 2020 19:44
Ridsportplus

Facebookhästen hos Sara Algotsson Ostholt igen: ”Drömmer att hon ska bli mamma”

Ny karriärDet var meningen att ”Facebookhästen” skulle gå Asian Games med sin nya ägare. Men satsningen föll platt. ”Efter många om och men kunde jag köpa tillbaka henne,” säger Sara Algotsson Ostholt.
 

Facebookhästen hos Sara Algotsson Ostholt igen: ”Drömmer att hon ska bli mamma”
Sara Algotsson och Reality 39 i terrängen på EM fälttävlan Strzegom, Polen 2017. Foto: Nigel Goddard

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Reality 39 blev rikskänd efter att hon kunde köpas loss till Sara Algotsson Ostholt efter en insamling via sociala medier 2012. Det var ryttarens individuella OS-silver som satte fart på insamlingen, vars syfte var att säkra en ny OS-häst till fälttävlansryttaren.

Insamlingens mål uppnåddes – fälttävlansryttaren red OS 2016 med Reality och tog dessutom bland annat två lagmedaljer på EM. 2017 såldes stoet till den indiske fälttävlanryttaren Mehta Rishabh med syfte att ekipaget skulle starta Asian Games, medan Sara Algotsson Ostholt skulle satsa vidare med andra hästar och på så sätt förvalta det kapital som samlats in till hennes satsning.

Energikrävande

Men det blev aldrig något Asian Games för Reality.
– Den här historien har tagit mycket känslomässig energi, säger Sara Algotsson Ostholt som är baserad i Tyskland sedan många år och dessutom förlorade två av sina tävlingshästar i en dramatisk lastbilsbrand förra våren.

I affärens upplägg ingick att Reality 39 skulle stå kvar hos Sara Algotsson Ostholt, och att hon skulle hjälpa till med träningsupplägg och även själv rida stoet när hennes nye ägare inte kunde.

Tidigt på säsongen 2018 åkte Reality och hennes ryttare till Portugal för att tävla ett par enstjärniga klasser. Det blev en tredjeplacering i en klass, men stoet fick förutom priset också med sig infekterade sår hem till Tyskland.

Köpte tillbaka hästen

Efter det blev det ingen ordning på tävlandet mer. Ägaren var mest i Indien och Sara Algotsson Ostholt började kämpa för att köpa tillbaka sin mästerskapshäst.
– Man kan säga att jag är en erfarenhet rikare och att jag inte gör om något sådant här.
– Jag har ju haft hand om henne sedan hon var fem år och jag står mina hästar väldigt nära. Det var en svår sits för mig att stå vid sidan av som tränare och coach utan att riktigt kunna ingripa och göra som jag skulle vilja göra. Jag har ju på något sätt hela tiden sett henne som min häst. Hon har ju gjort allt för mig och lite till, säger Sara Algotsson Ostholt.
– Efter många om och men kunde jag köpa tillbaka henne.

In i avelsboxen

Sara Algotsson Ostholt försökte få Reality dräktig redan förra året men stoet kom aldrig riktigt i brunst.
– Men nu försöker vi igen och hon seminerades i mitten av juni.

Sara Algotsson Ostholt-reality6 150813 Rt
Sara Algotsson Ostholt och Reality i dressyrmomentet vid Nations Cup i tyska Aachen 2015. Arkivbild: Roland Thunholm
Os 2016, Dag 3 Hästbesiktning
Sara Algotsson Ostholt och Reality 39 vid besiktningen på OS 2016. Arkivbild: Roland Thunholm
Os 2016, Dag 3, Ridsport, Fälttävlan, Dressyr
Sara Algotsson Ostholt och Reality i OS-terrängen 2016. Arkivbild: Roland Thunholm
Ridsport, Show
Sara Algotsson och Reality vid inomhusfälttävlan i Friends Arena 2016. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är Sara Algotsson Ostholts och hennes mans Frank Ostholts egen unghingst e Quidam de Revel som är tilltänkt fader till stoets föl.

Om allt går i lås innebär det att Sara Algotsson Ostholt har två avelsston som är internationella mästerskapsmedaljörer i avel då Wega, silverhästen från OS 2012, också är mamma på heltid numera.
– Jag drömmer om att Reality ska få bli mamma som Wega, att de kan få gå här hemma tillsammans med sina avkommor.

Fakta

Fakta/Reality 39

Kön: Sto
Född: 2004
Stambok: Hannoveranare
Härstamning: e Rabino-Prince Thatch xx
Uppfödare: HansBruening
Ägare: Tysklandsbaserade OS-silvermedaljören Sara Algotsson Ostholt
Meriter: UVM-guld som 6-åring (2010), EM-silver i lag 2013 och 2017. SM-guld 2013. Representerade Sverige på OS i Rio de Janeiro, Brasilien, 2016.
Övrigt: Blev kändis i samband med en insamling med syfte att köpa loss stoet till Sara Algotsson Ostholt efter hennes OS-silver med Wega 2012.
Kuriosa: Reality 39 hette från början Mrs Medicott och det var under det namnet hon vann UVM 2010. Efter insamlingen, som framförallt drevs på sociala medier, kallades hon för Facebookhästen men fick sedan namnet Reality 39, stallnamnet är dock Bigsy.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden