Hoppning
21 april 2018 09:15

FEI och GCT straffas för inbjudningsregler

RegelbrottPengarna styr fortfarande för mycket när det gäller vilka som startar Global Champions Tour-tävlingarna, GCT och GCL. Det tycker Belgian Competition Authority som har dömt ut en straffavgift till FEI och GCT.

FEI och GCT straffas för inbjudningsregler
Peder Fredricson är en av de svenska hoppryttarna som har tävlat i Global Champions Tour. Touren har varit i blåsväder en tid på grund av att inbjudningarna till tävlingarna strider mot FEI:s regler. Foto: LGCT/Stefano Grasso

Belgian Competition Authority beslutade redan i december att arrangören av Global Champions League och Global Champions Tour bröt mot reglerna när det gällde inbjudningar till deras tävlingar. Nu konstateras att arbetet med att anpassa reglerna inte har gått fort nog och därför får både Internationella Ridsportförbundet, FEI, och arrangören betala en straffavgift.

Mer än hälften av ryttarna i den individuella serien Global Champions Tour, GCT, finns bland dem som rider lagtävlingen Global Champions League, GCL. Och platserna i GCL betalar ryttarna för.

När touren hamnade under FEI:s regler förra året innebar det att ryttarna kan tillgodoräkna sig rankningspoäng i GCT och GCL. Detta väckte reaktioner och synpunkter på att det numera går att köpa sig till de åtråvärda poängen. Förre svenske förbundskaptenen i hoppning, Sylve Söderstrand, är en av dem som har reagerat.

Olika regler
Det är lite olika regler för hur inbjudningar till hopptävlingar på olika nivåer ska göras, men enligt reglerna för femstjärniga meeting som GCT/GCL ska 60 procent av ryttarna bjudas in utifrån FEI:s rankning, 20 procent vara från värdnationen och 20 procent väljas ut av arrangören.

Belgian Competition Authority krävde alltså att arrangören av GCT och GCL skulle se över sina regler för att deras tävlingar skulle bli så sportsliga som möjligt och inte ge dem som kan betala för sig en orättvis skjuts på världsrankningen.

Kunde gjorts mer
I sitt nya beslut tycker Belgian Competition Authority att arbetet med att se över reglerna visserligen har inneburit några förändringar men att det kunde ha gjorts mer. Därför får både FEI och arrangören av GCT/GCL betala en straffavgift till myndigheten till reglerna har anpassats bättre. Det här berättas i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden