Världen
14 januari 2019 14:52

Film ska få bilister att visa hänsyn mot hästar i trafiken

TrafiksäkerhetRunt om i världen sker varje år trafikolyckor med hästar inblandade - flera av dem med dödlig utgång. Nu sprids en film på nätet där bilisterna uppmanas att sakta ned när de möter hästar i trafiken.

Film ska få bilister att visa hänsyn mot hästar i trafiken
I en film som sprids flitigt på nätet uppmanas bilisterna att sakta ned när de möter hästekipage (bilden har inget samband med texten). Arkivbild: Istock

Allt för ofta rapporteras om hästar som skadats eller dödats i trafiken, och det finns många exempel på inlägg i sociala medier där hästmänniskor drabbats av hänsynslösa och oförstående trafikanter. Ridsport rapporterar med jämna mellanrum om allvarliga trafikolyckor med hästar inbladade – se länkarna nedan.

Situationen är ungefär densamma i Storbritannien. Därifrån kommer uppgifter om att det sedan år 2010 rapporterats om 2 000 trafikolyckor med hästar inblandade. I dessa har 230 hästar och 39 människor mist sina liv (läs mer om detta i en äldre artikel här). Nu har det skapats en film som ska uppmärksamma bilisterna på situationen.

Filmen är skapad av Holly Woollock och upplagd på hennes Facebook-sida. Den har väckt stor uppmärksamhet och har i dagsläget mer än 850 000 visningar, närmare 8 000 reaktioner och cirka 15 000 delningar. Holly Woollock har för Horse & Hound berättat att syftet med filmen är att få bilister som inte förstår sig på hästar att göra skillnad.
– Det tar bara en liten stund av deras dag att sakta ned och passera hästar med försiktighet, säger Holly till Horse & Hound.

Starkare budskap med barn och ponny

Holly Woollock går sista året i filmskapande på universitetet, och har därför haft tillgång till professionell utrustning när hon skapade filmen. Uppgiften hon fick var att skapa en kortfilm om ett valfritt ämne, och då Holly själv är hästrintresserad såg hon det som ett bra tillfälle att få ut det viktiga budskapet om att inta försiktighet med hästar i trafiken. I filmen får tittaren följa en ung pojke som mist sin ponny i trafiken och önskar denna tillbaka i julklapp.
– Jag tänkte att ett barn på en ponny kanske kan ge ett starkare budskap och få människor att tänka efter lite till även när det gäller barn som rider på vägen, säger Holly, och hon tillägger att varken barn eller ponny blev skadade vid inspelningen och att båda mår bra.

Här kan du se den uppmärksammade filmen:

Artiklar om olyckor

Här hittar du ett axplock av några av det senaste årens tragiska rapporter om hästolyckor i trafiken:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden