Hoppning
2 oktober 2019 10:49
Ridsportplus

Framtida stjärnor – om de får behålla hästarna

HoppfulltUnder EM i hoppning tändes flera nya stjärnor. Ekipage som vi säkert får se mer av i framtiden – om bara ryttarna kan behålla sina eftertraktade hästar. Ridsports Helena Lundström listar några av framtidsnamnen.

Framtida stjärnor – om de får behålla hästarna
Italienska Giulia Martinengo Marquet har många fina hästar i de högsta klasserna. Men lyckas hon behålla dem?

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Även om ett hoppmästerskap alltid är svårtippat var det ändå inga sensationella namn på pallen vid årets EM i hoppning. Alla medaljörer var mer eller mindre förhandstippade, baserat på form och tidigare resultat.

Svårt att behålla hästarna

Men bakom toppnamnen fanns det ändå överraskningar. Ekipage som smög sig fram och gjorde oväntat bra insatser och som – om de bara får vara intakta – har goda möjligheter att avancera vid kommande mästerskap och ta framskjutna placeringar vid större Grand Prix-klasser.

Problemet är att just de här överraskande insatserna vid ett mästerskap gör att de mindre etablerade ryttarna ofta har svårt att behålla sina hästar. EM var knappt över innan mästerskapets kanske största skräll – portugisen Antonio Matos Almeida – hade sålt sin fantastiska Volver de la Vigne (val f -09 e Diamant de Semilly-Cumano).

Huggsexa om de bästa

Ekipaget slutade på elfte plats och rev inte en bom förrän i den allra sista finalhoppningen, då två bommar föll i trekombinationen.

Enligt ridsportmedier i Europa var det Ludger Beerbaums stall som lyckades köpa hästen. Det lär ha varit dragkamp om den bakom kulisserna och Almeida får börja om med nya förmågor.

Den snart 38-årige portugisen har dock att välja bland, enligt FEI har han startat 16 olika hästar internationellt i år.

Här listar vi några ekipage som gjorde bra ifrån sig under EM – och där ryttarna förhoppningsvis får behålla sina hästar, ett tag till i alla fall.

Equestrian Sport
Holly Smith och Hearts Destiny (val f-09 e Heart Throb-Trabino). Foto: Roland Thunholm

Holly Smith

30 år, Storbritannien
Hearts Destiny (val f-09 e Heart Throb-Trabino)
Brons i lag, 10:a individuellt

Bidrog till EM-bronset

Den 30-åriga brittiskan Holly Smith, som är gift med Graham Smith och har dottern Rosie, red sitt första mästerskap för Storbritannien 2018 vid VM i Tryon. Då slutade hon på 31:a plats efter att ha ridit felfritt på hinder och med endast ett tidsfel i lagfinalen där britterna slutade på åttonde plats.

Hon var den som tog fram snackishästen Dougie Douglas till svår klass innan han såldes för 1,4 miljoner euro på auktion till USA:s Katie Dinan 2015. Hon hade själv köpt honom på auktion för 5 800 euro.

Sin mästerskapshäst Hearts Destiny köpte Holly Smith på hösten 2017 och ekipaget har gjort många bra resultat. Framför allt har de varit stabila i Nations Cup-hoppningar och gjort ett flertal felfria ritter.

Vid EM var ekipaget en starkt bidragande orsak till britternas lagbrons efter 0+4 fel. Nedslaget kom efter lite trubbel på framhoppningen med en tappad sko precis före start. I finalen blev det sedan 4+1 fel för ekipaget och en slutlig tiondeplats.

20191001_rt_luka-zaloznik-chablou-2-190821-rt
Luka Zaloznik och Chablou (val f-10 e Chacco Blue-Balou du Rouet). Foto: Roland Thunholm

Luka Zaloznik

36 år, Makedonien
Chablou (val f-10 e Chacco Blue-Balou du Rouet)
Ingick inte i något lag, 20:e individuellt.

Bytte nationalitet

Luka Zaloznik tävlar sedan ett par år tillbaka för Makedonien, men är född i Slovenien. Han bytte nationalitet då han inte tyckte att han fick tillräcklig support från sitt födelseland.

I dag bor han i Dubai och har sju hästar i stallet. Han red VM 2018 på Coupe du Rouet (val f-06 e Coupe de Couer-Baloubet du Rouet) och var felfri i den inledande tidshoppningen även om tiden inte var strålande. Han sålde dock hästen direkt efter VM till Alejandro Mills från Mexiko.

Återstår att se om han kan och vill behålla EM-hästen Chablou, som han tog över från tjecken Alec Opatrny för ganska exakt ett år sedan.

Vid årets EM gjorde ekipaget en bra insats med 6+4 fel i lagklassen och 5 fel i första finalen. Det blev till slut 20:e plats för ekipaget, ett resultat som 36-åringen var mer än nöjd med.

Han inledde sin internationella tävlingskarriär med svenskfödda Pastell (SWB, sto f -96 e Rastell-Kaliber, uppf Kristina Kay) i slutet av 2000-talet.

20191001_rt_peter-moloney-chiantis-champion-1-190821-rt
Peter Moloney och Chianti’s Champion (hingst f-08 e Champion du Lys-Cornet Obolensky). Foto: Roland Thunholm

Peter Moloney

29 år, Irland
Chianti’s Champion (hingst f-08 e Champion du Lys-Cornet Obolensky)
Sjua i lag, struken inför den individuella finalen.

Många hästar i stallet

Peter Moloney var mästerskapsdebutant i årets EM och gjorde fina insatser med rutinerade Chianti’s Champion. Ekipaget hade 4+0 fel i laghoppningen och låg på 13:e plats inför finalen. Han valde dock att stryka sig, enligt uppgift främst för att spara hästen inför den viktiga Nations Cup-finalen i Barcelona senare i höst när Irland har sista chansen att kvala till OS i Tokyo.

Chianti’s Champion gick VM 2018 med Frank Schuttert i sadeln, men såldes i våras till Team Harmony, som ägs av den förra FEI-ordföranden prinsessan Haya av Jordanien. Peter Moloney är en del i teamet sedan våren 2018.

Den 29-årige irländaren har börjat träna för Cian O’Connor och är väl beriden med många hästar i stallet. Han har bland annat haft en del framgångar på svenskfödda Steyburn (SWB  sto f -08 e Careful-Bold Indian, uppf Rolf Pettersson), som tidigare tävlades internationellt av Stina Lillje.

Equestrian Sport
Giulia Martinengo Marquet med Elzas (val f-09 e Diamant de Semilly-Cornet Obolensky). Foto: Roland Thunholm

Giulia Martinengo Marquet

40 år, Italien
Elzas (val f-09 e Diamant de Semilly-Cornet Obolensky)
Nia i lag, 21:a individiuellt.

Gjorde ett undantag med Elzaz

Tillsammans med den storhoppande och känsliga Elzas gjorde Giulia Martinengo Marquet en stabil insats i sitt första EM sedan 2011. Ekipaget hade ett ner i båda lagomgångarna och 5 fel i första finalrundan och slutade på 21:a plats.

Hon köpte Elzaz som 8-åring. Vanligtvis brukar hon inte alls köpa in så gamla hästar, men när hon provred denna gjorde hon ett undantag. Från början var han väldigt het och spänd, men i våras lossnade det ordentligt och ekipaget har radat upp fina resultat.

Hon har ridit för den italienska flygvapnet sedan 2005 och tillsammans med maken Stefano Cesaretto (som red VM i Stockholm 1990) har hon två gårdar precis vid Gardasjön i norra Italien. Den ena är vikt åt tävlingshästarna, på den andra föder de upp hästar för att utbilda och sälja. Det är också Stefano som hjälper henne med all träning.

Tidigare i år gick det italienska skoföretaget Scuderia 1918 in och köpte in sig i några av Giulia Martinengo Marquets framtidshästar.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nummer 18 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden