Hoppning, Ponny
13 april 2019 18:46
Ridsportplus

Grym start på utesäsongen mot EM: ”Ska försöka leverera hela vägen fram”

FramgångsrikaDe svenska unga hoppryttarna satte punkt i Belgien med en snygg skörd topplaceringar i Grand Prix. 12-åriga Ebba Danielsson placerade sig i samtliga starter med både Validento och Dynamite Spartacus som Ebba matchar mot det som hon hoppas blir henne första ponny-EM. Läs mer om svenska truppens framgångar och vad Ebba själv säger om kanonhelgen.

Grym start på utesäsongen mot EM: ”Ska försöka leverera hela vägen fram”
Ebba Danielsson och Vaidento säkrade en pallplats i den avslutande GP:n i dag. Likaså gjorde Izabelle Stolth och River Casanova. Foto: Pelle Wedenmark

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan i går berättade Ridsport att de svenska unga ryttarna hade plockat en hel hög med placeringar på den internationella hoppningen i belgiska Lier (läs mer om det här).

De avrundande med ännu fler placeringar, hela vägen upp till Grand Prix. Izabelle Stolth satte punkt för en lyckad tävling genom att rida River Casanova till en silverplats i ponnyernas GP över 1,25-hinder. Bland de placerade hade hon sällskap av Beata Hermelin med Wischin Chin M och Ebba Danielsson med Dynamite Spartacus på placering sju respektive nio.

Mer svenskt i Grand Prix-klasserna

I childrens 1,25-Grand Prix var Ebba Danielsson bästa svensk med Validento – snabbast omhoppningstid med ett nedslag gav en silverplats.

I juniorernas Grand Prix på 1,40-hinder hoppade bara en svensk, men det räckte till en fin placering: Beata Hermelin red in Cab Driver på femte plats. Även i U25:s Grand Prix blev det en svensk placering, då genom Andrea Falk och Akonit S som nia.

Andrea var även trea med Evolution i 1,30-1,35 under lördagen. Lilly Landgren med Cannonball och Isabelle Smolsky med Aphrodite blev trea respektive femma i 1,20 för juniorer/U25. I ponnyernas 1,10 blev det två svenska lördagsplaceringar: Ebba Danielsson med Cullintra Royal som sjua och Thea Gånehed med Woodfield Night Light på placering 14.

Andrea Falk Akonit S-3948
Young ridern Andrea Falk och Akonit S stod för den svenska placeringen i U25-ornas Grand Prix. I somras hjälpte de Sverige till lagguld på YR-NM. Arkivbild: Pernilla Hägg

Nio placeringar

För Ebba Danielsson innebar dagens noteringar att hon reser hem från Belgien med nio placeringar på tolv starter. Bland dem finns flera pallplatser, och i två av starterna där hon missade placering var hon första utanför med nykomlingen Cullintra Royal. Ett riktigt kanonfacit alltså.
– Det känns väldigt kul. Alla har gått jättebra, säger Ebba och berättar att hon är allra gladast över andraplatsen i childrens Grand Prix med Validento.

Lier var årets första utomhustävling och det föll såväl Ebba som hästarna i smaken.
– Jag tror att de tyckte att det var roligt att få komma ut. Jag tyckte att det var riktigt kul att tävla ute – det blir mer galopp och vi får jobba ännu mer, säger Ebba.

Ebba Danielssonhappygirl
Ebba och Happy Girl blev både tvåa och trea i 1,20. Foto: Pelle Wedenmark

D-ponny och häst

Inte mer än några år har gått sedan Ebba fick börja hoppa de högsta klasserna på B-ponny och tog SM-guld som tioåring 2016. Sedan dess har Ebba ridit hela alfabetet med B-, C- och D-ponny samt häst framgångsrikt och radat upp framgångar, hela vägen upp till mästerskapsnivå.

Nu är det D-ponny och häst som gäller för ryttaren som blir 13 i maj. Att varva storlek är inget problem.
– Nej då, det går lätt. Jag tycker att ponnyerna hjälper mig att rida storhäst bättre och att hästarna hjälper mig att rida ponnyerna bättre.

Ridsport
Ebba Danielsson, här med en av sina SM-medaljer, är ständigt i farten. Foto: Roland Thunholm

Hemma har Ebba tre av varje som går högre klasser för ponny respektive children. Med till Lier var tre ponnyer samt en häst. 8-åriga D-ponnyn Cullintra Royal, som Ebba fick så sent som i februari, var mest med för att se och lära, och har bara gått ett par tävlingar tidigare med Ebba.
– Hon gick felfritt hela helgen, så det känns väldigt bra. Hon får följa med, lära sig och så får vi se hur hon utvecklas, säger Ebba.

Dynamite Spartacus mot EM

När Ebba just efter årsskiftet listades i Ridsport som den hetaste ponnyryttaren inför 2019 berättade hon att ponny-EM är målet för året (kolla in listan här). Förra året red Ebba EM för children med Bonita, men i år är det alltså ponny-EM i sikte.

– Det är ju det största man kan göra på ponny. Jag satsar på EM med Dynamite Spartacus. Jag har haft honom i lite mer än ett år och det var med honom jag red finalen i ponnyernas världscup, säger Ebba och syftar på FEI Jumping Ponies’ Trophy där hon efter tre maffiga finaldagar blev fyra.

Ekipaget har visat minst sagt fin form i årets starter. De vann två Medelsvår A på Strömsholm och i Lier var de placerade i varje start.
Vad betyder det att få en sådan start på säsongen när man siktar på att bli uttagen till EM?
– Det känns jätteskönt. Det gäller att försöka leverera bra resultat hela vägen till EM och jag hoppas att det ska gå.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden