Sverige
6 april 2022 17:12
Ridsportplus

Hallå där, Lisbeth Pahnke som skrev böckerna om Britta och Silver

FörfattareHon skrev 14 böcker om Britta och Silver och gick sedan över till att arbeta för Ridsport. Nu är hon aktuell med en bok utan hästar, och Ridsport ringer upp Lisbeth Pahnke för att fråga om både hästliv och författarskap.

Hallå där, Lisbeth Pahnke som skrev böckerna om Britta och Silver
Böckerna om Britta och Silver har slukats av en mängd unga ryttare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Varför blev böckerna om Britta och Silver så populära?
  – Jag tror att de kom i rätt tid, det var massor med ungar som red på ridskola som jag och längtade efter en egen häst. Det var inte så många som hade egen häst på den tiden. Jag läste Jill och Svarta Hingsten och Åskmolnet, men det fanns inga vardagliga svenska böcker, så jag satte mig och skrev om längtan efter hästar.

  Skärmavbild 2022-04-06 Kl. 16.22.07
  I dag rider Lisbeth Pahnke Shimmer. Foto: Privat

  Hur då, längtan?
  – Jag satt på bussen hem efter att ha ridit en halvtimme och funderade på vilken häst jag skulle få nästa vecka. Den där halvtimmen varje vecka var så viktig. Min äldsta vän Marianne Leffler och jag åkte runt på cyklar och hade tyglar på styrena. Cyklarna hade hästnamn. Vi var väl tio år ungefär.

  Varför slutade du efter 14 böcker?
  – Jag skrev om min ponny Sävstaholms Sam (welsh f -59 e Coed Coch Barwn-Coed Coch Madog), han blev 23 år och vi fick ta bort honom, då slutade jag för han var min stora inspirationskälla. Vi hade haft honom sedan han var ett år gammal. Jag tänkte att jag skulle fortsätta att skriva böcker, men så fick jag jobb för Ridsport.

  Skärmavbild 2022-04-06 Kl. 16.21.18
  Sävstaholms Sam var inspirationen för bokens Silver. Foto: Privat

  Hur påverkade Ridsport bokskrivandet?
  – Det gick inte att skriva riktigt, jag tänkte på deadline och att artiklar måste bli klara. Det var svårt att kombinera. Men kanske blir det fler hästböcker nu för jag har samlat på mig så mycket material.

  Skärmavbild 2022-04-06 Kl. 16.20.54
  Silver och Lisbeth Pahnke Lisbeth när det begav sig. Foto: Privat

  Hur länge jobbade du för tidningen?
  – Mellan 1972 och 2017, det blev över 800 krönikor. Den första handlade om ponny-EM som gick i Vetlanda, det var en stor grej att ha ett EM på en sådan liten plats, och det gick jättebra för svenskarna, Jessica Johansson och Highland Fling vann, bara det.

  Minns du någon särskild artikel som du skrev?
  – Jag uppskattade att få göra en serie med Jens Fredricson på temat tankar om tävling. En gång handlade det om hur man kan komma igen efter 24 fel.

  Har du hästar i dag?
  – Ja, min man har två av våra egna uppfödningar, Marygold efter Corporal och hennes lillasyster Halycon efter Emmerton. Vi har också min gamle Oakhill Shilton (f -90 e Swift-Willowcratic xx) som är 32 år gammal och har placeringar i 1,45 med en annan ryttare. Han tävlade 1,30 med mig. Han hoppade allt man styrde på och nu får jag vara glad för varje dag man har med honom. Han går i hagen med sin flickvän och bara trivs. Dessutom har vi Shimmer som är en blandning mellan halvblod och connemara (e Gary Hack Fredrick) och honom rider jag.

  Skärmavbild 2022-04-06 Kl. 16.31.14
  Shilton. Foto: Privar

  Vad gör du i dag?
  – Hämtar mig efter de tre nya böcker jag skrivit i ett svep, det har varit väldigt roligt. De handlar om Beppe som växer upp på 50-talet i Sundsvall. Beppe heter egentligen Elisabeth, men det är det ingen som säger. Förutom mamma, som ofta brukar sucka och säga: ”Ja du Elisabeth, du gör som du vill, det har du alltid gjort!”.
  – Jag tänkte efter hur det var innan hästarna kom in i mitt liv och så skrev jag böckerna om Beppe. Först kom det upp i minnet att inga tjejer hade träslöjd på den tiden, det ville jag ha för syslöjd var ju så tråkigt. Men jag frågade och fick ha träslöjd.

  Varför fick inte tjejer ha träslöjd?
  – Det var nog ingen som hade tänkt på det.

  Och hur var träslöjden?
  – Killarna hade det så roligt, de fick tälja och lyssna på sport. I syslöjden blev man utslängd om man tappade en synål på golvet. Hon var så sträng den tanten, vi var knäpptysta, annars blev vi utkörda.

  Hur reagerade folk?
  – Det var ingen som sa något, de var vana för jag åkte hockey med killarna medan tjejerna körde konståkning.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden