Träningstips
14 augusti 2019 08:37
Ridsportplus

Hickey tipsar: Kom rätt på hindren och öka självförtroendet

ProffstipsMånga ryttare får lätt dåligt självförtroende när det kommer till hoppning – inte sällan handlar det om en rädsla för att komma fel på hindren. A-tränaren John Hickey presenterar sina bästa övningar för att träna sitt öga på hinder och därmed öka självförtroendet.

Hickey tipsar: Kom rätt på hindren och öka självförtroendet
"Lägg fokus på hur du ska göra för att komma rätt på hindren", säger John Hickey. Foto: Malin Fredriksson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    John Hickey ser ofta att ryttaren lägger för mycket fokus på att inte vilja komma fel på hinder. Det är betydligt vanligare hos svenska elever än i hans hemland
    Irland.
    – På Irland är det dålig karma att ens fundera i de banorna. Vänd i stället på tankesättet och lägg fokus på hur du ska göra för att komma rätt på hindren, säger John Hickey.

    Alla har dåliga dagar ibland och då gäller det att rannsaka sig själv och aldrig tänka i negativa banor. Tänk alltid igenom vad som var bra efter din ritt, därefter på vad som kan bli bättre.
    – 80 procent av din prestation är relaterad till ditt tankesätt. Är du säker på din avståndsbedömning vågar du slappna av och kan prestera bättre.

    Hickeystips

    Övning 1: Avståndsbedömning

    För att träna elevernas avståndsbedömning använder sig John Hickey av en övning som han har lärt sig av legendaren John Whitaker. Den går ut på att en markering, exempelvis en liten trasa eller en pappersbit, läggs på mitten en meter framför ett 50-60 centimeter lågt hinder. Ryttarens uppgift blir att placera hästens inre framhov på markeringen i avsprånget.

    – Placera hindret mitt på långsidan, på ett enkelt ställe, och strö gärna lite ridbanesand ovanpå markeringen så att hästen inte blir tittig på den, tipsar John Hickey.

    Det är bra om du alltid har med dig en person som kan stå på marken och se var hästen trampar. Gör det lekfullt och låt åskådaren ge poäng från 1-10 där en 10:a är om hästens hov prickar markeringen.
    – Var noga med att berömma om ryttaren prickar markeringen.

    P: 2019-12 Hopptips Hoppträning John HickeyFoto: Malin Fredriksson
    Bra träning gör susen för självförtroendet i hoppningen. Foto: Malin Fredriksson

    Övning 2. Den längre vägen

    När den första övningen fungerar låter John Hickey eleverna hoppa samma hinder som tidigare men komma från en ännu längre väg, lite som det kan bli på en framhoppning. Han ställer högre krav på att galoppen ska vara större och att ryttaren ska bli klar i tid och kunna vänta på det sista galoppsprånget. När eleverna ska träna på den längre vägen lägger han ut bommar som de ska rida emellan både före och efter hindret.

    Detta för att hjälpa dem att vända upp och landa rakt.
    – Framhoppningen kan ibland kännas svår att få till, då är det jättebra att ha tränat på att komma rätt på den längre vägen, säger han.

    En bra känsla på framhoppningen ger dig bättre självförtroende att sedan ta med sig in på tävlingsbanan. Framhoppningsträning är en viktig del som John Hickey tycker att ryttare generellt sett tränar för lite på.

    Övning 3. Den kortare vägen

    När den långa vägen fungerar får eleverna vända lite tajtare på hindret och försöka pricka markeringen från en omhoppningssväng. De får jobba med att hålla bra kvalitet på galoppen genom svängarna och vända upp så att hästen är rakriktad före markeringen.

    – Börja med en lite snävare sväng mot hindret och rid sedan en ännu snävare väg. Tanken är att ryttaren ska vara van vid alla olika vägar som kan tänkas dyka upp i tävlingssammanhang, säger John Hickey.

    Han tipsar om att hålla hindret lågt på alla tre övningarna så att det finns utrymme för att göra om flera gånger och att alltid rida lika många gånger i båda varven. Ibland anpassar han avståndet från markeringen till hindret; en väldigt tittig häst kan behöva ha den placerad lite närmare hindret än en meter, medan en stor och långsam häst kan behöva lite mer plats.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 12/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden