Dressyr
6 april 2019 19:20

Isabell Werth tar sin tredje världscuptitel på raken

VärldscupsegrareMånga var manade men ingen kunde rå på den regerande mästaren, världsettan och dressyrdrottningen. Årets vinnare av FEI World Cup Dressage är Isabell Werth

Isabell Werth vinner världscupen för tredje året på raken. Foto: Roland Thunholm

Hon gjorde det igen, Tysklands och världens dressyrdrottning Isabell Werth. Tillsammans med Weihegold OLD tog hon Scandinavium och domarna med storm. 88,871 procent i Grand Prix küren blev resultatet som gav henne sin tredje världscuptitel på raken.

Amerikanska Laura Graves utmanade men kunde inte slå Isabell Werth denna gång heller. Med 87,179 procent blev det ytterligare en andraplats tillsammans med Verdades. Trea kom Helen Langehanenberg, Tyskland, på Damsey FRH med 86,571 procent. Fyra blir Danmarks Daniel Bachmann AndersenBlue Hors Zack med 85,468 procent, och femma placerar sig Kasey Perry-Glass, USA, med Goerklintgaards Dublet med 84,975 procent.

Patrik Kittel blev bästa svenska ryttare med en sjätteplats med 82,464 procent tillsammans med Delaunay OLD, Tinne Vilhelmson Silfvén kom på nionde plats med Don Auriello på 80,718 procent.

Resultat FEI World Cup Dressage 2019:

1. Isabell Werth, Tyskland – Weihegold OLD, 88,871%
  2. Laura Graves, USA – Verdades, 87,179%
  3. Helen Langehanenberg,  Tyskland – Damsey FRH, 86,561%
Gladisabell2
Isabell Werth, Tyskland, och Weihegold OLD vinner världscupen i dressyr 2019. Foto: Roland Thunholm
Gladlauragraves
Laura Graves, USA, och Verdades kommer tvåa. Foto: Roland Thunholm
Gladhelen
Helen Langehanenberg, Tyskland, och Damsey FRH kommer på tredje plats. Foto: Roland Thunholm
Gladdaniel
Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack kommer på fjärde plats. Foto: Roland Thunholm

Ridsports liverapportering från klassen hittar du här.

Klassen dömdes av Maria Schwennesen (Australien), Jan-Michel Roudier (Frankrike), Henning Lehrmann (Tyskland), Magnus Ringmark (Sverige), Maria Colliander (Finland), Thomas Lang (Österrike) och Stephen Clarke (Storbritannien).

Intervjuer med vinnarna och de topplacerade kommer senare.

Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet