Veterinärt
26 oktober 2024 09:30

Isabelle Fredricson: ”Nu studerar vi vilken effekt aktiv vila haft”

Hållbara hästarEn häst som håller länge och kan prestera högt upp i åldrarna, det är målbilden för de allra flesta ryttare. I detta nu pågår forskning kring hur vi kan förebygga och tidigt upptäcka skador, för att ge hästarna ortopedisk hållbarhet.

Isabelle Fredricson: ”Nu studerar vi vilken effekt aktiv vila haft”
Just nu arbetar Isabelle Fredricson med analys av all insamlad data. Projektet kommer att publiceras som en vetenskaplig artikel. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Ett starkt intresse för friskvård och träningsfysiologi har utmynnat i att veterinär Isabelle Fredricson, utöver att ansvara för träningsupplägget för maken Jens Fredricsons hästar, är mitt uppe i ett stort och intressant forskningsprojekt. Det är uppdelat i flera delprojekt med samlingsnamnet Kloka val för hållbara hästar.

Ämnet ortopedisk hållbarhet är stort och omfattande, hur har du tagit dig an det?

Jens Fredricson - Isabelle
Isabelle Fredricson är veterinär och hästkiropraktor från Löberöd. För närvarande arbetar hon 25 procent praktiskt som veterinär och 75 procent med forskning i sitt doktorandprojekt. Foto: Marielle Andersson Gueye

– Först och främst samarbetar jag med erfarna toppryttare, riksanläggningarna, andra veterinärer, hovslagare och spetsforskare inom biomekanik. Sedan är forskningen upplagd i delprojekt, berättar Isabelle Fredricson.

– Det ena handlar om att dokumentera arbetsbelastningen för skolhästarna på Flyinge. Det är longitudinella studier, med upprepade mätningar under tre år. För närvarande finns 116 hästar inlagda i systemet, där varje häst efter veterinärundersökning har lagts in i Sleip (ett digitalt mätverktyg som inkluderar AI-teknologi för att registrera hästens rörelser i detalj). Sedan mäts deras rörelsemönster varje vecka och samtidigt dokumenteras hur hästarna tränas. 

– Nu studerar vi även vilken effekt ”aktiv vila” haft, genom mätningar före och efter betet.

Tack vare de svenska hoppryttarnas framgångar har den här studien redan rönt stort internationellt intresse.

Det andra delprojektet verkar vara helt annorlunda?

– Det handlar om att analysera samverkan mellan häst och ryttare i språngets olika faser: taxering, elevering, accelerering, basculering och landning. Ryttarens anridningsteknik och position samt hästens biomekanik studeras. 

– Här har jag förmånen att toppryttare rider hästarna i testerna. Tack vare de svenska hoppryttarnas framgångar har den här studien redan rönt stort internationellt intresse och studien sker i samarbete med Hartpury University.

– Vi använder flera system: sensorer på både ryttare och häst, höghastighetskamera och Sleip-filmning. Genom att filma hästarna från flera vinklar och följa dem med objektiva mätsystem kan vi bland annat få fram en 3-dimensionell bild av ryttarens position samt följa hästens biomekanik i detalj.

– Hos ryttaren tittar vi bland annat på höft- och knävinkel, hos hästarna halsens position och fram- och bakbenens placering och hur detta påverkar språngkurvan. 

Fakta

Mer om projektet

  • Projektet varar 2023–2025 och fick förra året 1,8 miljoner kronor från Ulla Håkansons Stiftelse, som förutom sina ungdomsstipendier även stödjer vetenskaplig forskning inom området ”kommunikation mellan människa och häst”. 
  • I delprojektet kring rörelse ingår även tre forskare inom biomekanik och ortopedi från SLU: docent Elin Hernlund, docent Marie Rhodin och veterinär Emma Persson Sjödin.
  • I hopp-projektet deltar doktoranden Rafaelle Baby från Hartpury university och civilingenjören Ylva Melin från SLU.
Expandera

Har du redan under forskningens gång sett några praktiska effekter?

– Ja, flera. För skolhästarna ligger nyttan mycket i själva utförandet av projektet, hästarna kollas upp väldigt snabbt så snart en avvikelse syns från deras normala rörelsemönster. 

– När det gäller anridningstekniken i hoppning, kunde ryttarna genom att analysera höghastighetsfilmerna göra förändringar i anridningen som fick hästen att sträcka ut halsen ytterligare, sänka bålen och använda sina framben mer optimalt för eleveringsfasen. Bakbenen vinklades längre in under hästen och placerades mer jämnt i avsprånget, vilket förbättrade språngkurvan.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym