Fälttävlan
9 juni 2018 19:27

Juniormästaren: ”Min häst är en tiger i terrängen”

StrömsholmAmanda Sternberg och El Samuel är nyblivna svenska juniormästare i fälttävlan. "När vi fick till det så bra i dressyren vågade jag tro att det skulle gå vägen", säger 17-åringen.

Juniormästaren: ”Min häst är en tiger i terrängen”
Amanda Sternberg och El Samuel tog guld på sitt första SM. Foto: Fredrik Jonsving

Det var tolv ekipage som gjorde upp i det enstjärniga mästerskapet som avslutades med en tuff terräng i ett soligt och varmt Strömsholm på lördagen.

Vi har jobbat mycket med dressyren. Amanda Sternberg.

Ungdomarna fick känna på en bana med internationell touch och hade flera svårigheter att reda ut. Amanda Sternberg var mest orolig för 18A-C, en kombination med bord-smalhinder-spets, som kom direkt efter ett vattenhinder.
– Men min häst är en tiger i terrängen, så jag var egentligen aldrig orolig. Och i dag var han helt fantastisk, säger Amanda Sternberg om guldhästen El Samuel (FWB f 2006 e Königin’s Sohn Ks 69-Ramiro’s Son I, uppf Kivipelto Ann-Lis, äg Camilla Sternberg).

Guldekipaget ledde redan efter dressyren med 29,1 straff.
– När vi fick till det så bra i dressyren vågade jag tro att det skulle gå vägen, vi har jobbat mycket med dressyren och det var skönt att äntligen få till det. Och så var det kul att nolla i hoppningen också, säger Amanda Sternberg som bor i Nynäshamn.

Många klurigheter
Andra klurigheter som juniorekipagen skulle lösa inför storpublik på Österängarna var tre vita oxrar ungefär mitt i banan. De stod på båge och där gällde det att ryttarna hade hästarna väl med sig för att komma ut felfria på andra sidan. En avancerad på den här nivån som bland annat silvermedaljören Greta Wårfors att oroa sig lite innan start.
– Men när jag väl var där var det bara att se till att han var med mig, och att inte rida för snabbt, säger hon.

Hennes Robini (SWB val f 2003 e Robin Z-Magini, uppf Karla Aronsson, äg Greta Wårfors) fick pris som bästa SWB-häst i JSM och klappade om lite extra av sin matte efter prisutdelningen.
– Jättekul, säger 18-åriga Greta Wårfors som har några mästerskapsmedaljer sedan tidigare.

Siktar på EM
För Amanda Sternberg var det första mästerskapet, och nu siktar guldmedaljören mot nästa:
– Jag vill rida EM i Frankrike i mitten av juli, säger hon bestämt.

Selma Hammarström och Creevagh Cooley tog brons.

Resultat

Webb-tv, Equisport

Arrangörens webbplats

Program

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden