Porträtt
25 december 2017 08:22
Ridsportplus

Kajsa Björe om konsten att skynda långsamt

HästfamiljHoppryttaren Kajsa Björe vill lyckas och nå den absoluta toppen som senior. Och det har gått fort, ibland för fort. ”Jag har alltid varit ambitiös och velat gå fort fram, men mamma har hållit igen mycket”, säger hon.

Kajsa Björe om konsten att skynda långsamt
Kajsa Björe föddes in i en hästfamilj och det har aldrig varit någon tvekan för henne att satsa på hoppningen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kajsa Björe är född rakt in i hästvärlden. Mamma Lotta Björe och mostrarna Anna och Emma Emanuelsson har alla tävlat på elitnivå i hoppning. Även kusinen Alexandra Emanuelsson tävlar framgångsrikt. För Kajsa har det aldrig varit någon tvekan om att följa i samma spår.
– Det har verkligen varit självklart, säger hon.
– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt, och jag önskade att jag fick tävla själv när mamma tog med mig på tävlingar när jag var liten.

Vid tre års ålder kunde Kajsa rida själv – naturligtvis under uppsikt – och hon har tävlat ponnyer i alla kategorier upp till högsta nivå.

 Jag har varit arg många gånger och det har varit tårar och så där. Men  jag har alltid varit beredd när jag gått upp i klasserna. Kajsa Björe

Nu börjar framgångarna komma även på häst. Att komma från en stor tävlingsfamilj gör inte att Kajsa känt någon press på sig att hon behöver leverera. Snarare tvärtom.
– Jag har alltid varit ambitiös och velat gå fort fram, men mamma har hållit igen mycket, speciellt när jag red B-ponny.

20171225_kajsabjoreponny_jss
Kajsa Björe har haft många framgångar som ponnyryttare. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Kajsa ville upp i klasserna och rida SM så fort det var möjligt, men fick inte göra det förrän Lotta tyckte att hon var redo.
– Jag har varit arg många gånger och det har varit tårar och så där, erkänner Kajsa.
Samtidigt är hon medveten om att taktiken har gjort att hon aldrig haft något direkt dåligt år.
– Jag har alltid varit beredd när jag gått upp i klasserna.

Känd ryttarfamilj
Att hon kommer från en känd ryttarfamilj är inte heller något som Kajsa känner press av när hon är ute på tävling.
– Min mamma heter Lotta Björe och många vet vem hon är, men jag känner inte att jag sticker ut särskilt mycket. Vi är ingen rik familj. Vi är arbetare som alla andra.
– Vi har inte kunnat köpa något färdigt dyrt utan har fått chansen att låna fina hästar. Vi har också fött upp Törnrosa och Billy själva – vi skulle aldrig ha haft råd att köpa så fina ponnyer.

Helsyskonen Bright Eyes, ”Billy”, och Törnrosa är några av ponnyerna som Kajsa har haft störst framgångar med. Med D-ponnyn Billy har hon tagit två individuella SM-medaljer. Med C-ponnyn Törnrosa har hon vunnit lagguld både på SM och NM. Båda är efter Lottas tidigare tävlingshäst Nicklas 916, även han familjeuppfödd. Billy finns kvar i familjen men Törnrosa såldes förra året.

Att växa upp tillsammans med ponnyerna man tävlar ger en stark kontakt, enligt Kajsa.
– Billy är extremt personlig och vi känner varandra utan och innan.

20171225_kajsabjorestall_jss
Kajsa Björe tillbringar mycket tid i familjens stall. Foto: Jenny Schwieler Staaf
20171225_kajsabjore2_jss
Prisrosetterna har blivit många genom åren.

2017 var tänkt att bli Kajsas sista ponnyår med en storsatsning mot EM, men när Billy skadade sig i våras ändrades planerna och Kajsa går ”all in” med ponnyerna nästa år med sikte mot EM. Förutom Billy har hon på ponnysidan två talangfulla 7-åringar och ett litet SWB-sto som har gått 1,30 som häst. Vem av dem som skulle kunna bli aktuell för EM är Kajsa inte säker på.
– Alla är jättefina, säger hon diplomatiskt, men konstaterar att de blivande 8-åringarna Carrie och Tracy kanske är lite för orutinerade ännu.

Noggrannhet och bra hästar
Men det räcker inte med bra hästar för att lyckas, ryttaren gör sitt till. Kajsa tror att hennes framgångar delvis beror på hennes noggrannhet.
– Jag måste ha koll på saker och lämnar inget åt slumpen.

Självdisciplinen är hög. Även om Kajsa skulle känna sig trött på morgonen är det ingen tvekan om att hon kliver upp.
– Bara man tar sig upp ur sängen är allt roligt igen.

Min mamma heter Lotta Björe och många vet vem hon är, men jag känner inte att jag sticker ut särskilt mycket. Vi är ingen rik familj. Kajsa Björe

Kajsas långsiktiga mål är att rida de allra största klasserna som senior. Vägen dit tar hon gärna via alla större ungdomsmästerskap. Just nu försöker hon komma upp i juniorklasserna och etablera sig på 1,40-nivå. Samtidigt vill hon gardera sig och studera till något yrke som hon kan ha vid sidan av, eller klara sig på om ryttarkarriären inte skulle fungera.
– Det kan hända vad som helst, man kan skada sig eller det kan börja gå dåligt. Jag vill plugga till något bra så att jag har en annan utväg om ridningen inte går.

20171225_kajsabjoreimg_jss
Kajsa Björe är noggrann i allt hon gör med sina hästar.
20171225_kajsabjore1_jss
Det är svårt att hinna med något annat än skolan och hästarna för Kajsa Björe. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Att följa i mammas fotspår och bli tränare på heltid känns inte aktuellt.
– Det verkar för slitigt att ha träningar fem dagar i veckan, säger Kajsa, som funderar på att plugga till veterinär.

De högt ställda målen är Kajsas egna. Precis som med ridningen måste hon hejdas av familjen för att inte gå för fort fram även i skolan. Mamma Lotta berättar hur hon får lägga in bromsen.
– Det är inte bara det att hon är jätteduktig med hästar, hon är jätteduktig i skolan också. Det är vi jättestolta och jätteglada över, men man kan inte knäcka sig heller.

Svårstoppad
Samtidigt inser hon att det inte går att stoppa sin målinriktade dotters framfart helt.
– Har Kajsa bestämt sig för något så blir det nästan alltid så, säger Lotta.

Detta reportage var första gången publicerat i pappersupplagan av Ridsport, nr 24/2017.

I detalj/Kajsa Björe
Bor:
Mälsäter gård, Eskilstuna.
Ålder: 15 år.
Familj: Mamma Lotta, pappa Jan, storasyster Amanda.
Intressen utöver ridning: Lägger mycket tid på skolan. Hinner inte med mycket annat – om tid finns lagar hon gärna mat.
Förebilder: Många av de svenska toppryttarna, men främst Peder Fredricson. Även Kevin Staut – Kajsa tycker om hans stil, att han rider väldigt enkelt och framåt. Dessutom Steve Guerdat, han har enligt Kajsa en optimal sits och rider väldigt mjukt; är en mästare på att klara lite speciella hästar.
Framtidsmål: Vill nå den absolut högsta toppen som senior och tycker att det skulle vara häftigt att få göra det på en häst som hon har tagit fram själv. Dessutom att få stå högst upp på prispallen som tjej, eftersom det oftast är män som vinner medaljerna på den högsta nivån.
Favoritmat: Gillar det mesta men är svag för pasta.
Favoritdryck: Coca-cola.
Bästa film/tv-serie: Actionfilmer som Speed och James Bond,  hinner dock sällan se på tv.
Okänd talang: Kan köra gårdens maskiner, som traktorn.
Läser just nu: Läxböcker.
Främsta meriter: SM-guld på B-ponny, SM-silver och -brons på D-ponny, lagguld vid SM och NM på ponny, lagsilver och -brons vid NM för children, individuellt SM-silver för children. Har ridit EM för children 2015 och 2016, samt en rad stora klasser som Falsterbo Grand Prix och Prins Carl Philips Pris i Friends.

I detalj/ Kajsa Björes tävlingshästar och ponnyer
Bright Eyes
, (SWB val f -06 e Nicklas u Osella e Kantje’s Ronaldo, uppf Lotta Björe), D-ponny, Msv A.
Carrie CM, (ASRP sto f -10 e Fjordglimt Sir Thomson u Osella e Kantje’s Ronaldo, uppf Carin Hultgren och Marie Axelsson), D-ponny, Msv A.
Ally (34), (SWB sto f -08 e Alligator Fontaine u Linnea e Cardento, uppf Sten Ohlsson), D-ponny, Msv B.
Fanad Tracy, (CSB sto f -10 e Ballybaun Robuck u Fanad Gypsy e Ashfield Romeo, uppf Mr Eamonn Callaghan), D-ponny, Msv B.
Ascot 76, (DSPF val f -01 e Askari u Gwenduline e Gutachter, uppf Marco Fischer), 1,35.
Holliday KLG, (SWB val f -01 e Quite Easy u Holly e Uskudar des Malais, uppf Christoffer Alwen), 1,35.
Little Grace, (SWB sto f -04 e Casa Grande u Little Q e Quite Easy, uppf Lottie Tham), 1,30.
Ballyshan Copa Cabana, (ISH sto f -11 e Cobra u Ballyshan Luximportant e Lux Z, uppf Gary Doherty), 1,20.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden