Ridsport Play
18 januari 16:55

Kolla klippet: ”Vi sörjer Conthargos”

Död hingstSvenskfavoriten Conthargos har galopperat vidare. "Vi var tvungna att säga farväl till Conthargos alldeles för tidigt", står det att läsa på Paul Schockemöhles hingstsida på Facebook.

Kolla klippet: ”Vi sörjer Conthargos”
Conthargos i stallet hos Paul Schockemöhle 2018. Foto: Natalie Lindholm

Conthargos (OS hingst f-04 e Converter 2-Carthago Z) ingick i hingstprogrammet hos Paul Schockemöhle och var populär bland svenska uppfödare. Nu har hingsten gått bort vid en ålder av 18 år. ”Vi sörjer Conthargos”, skriver Deckstation Schockemöhle på sin Facebooksida. Se det fina hyllningsklippet längst ner.

Conthargos hade själv en kort sportkarriär som startade med att han som 4-åring vann ”Deister-championatet” med 9,5 poäng och året efter kvalificerade han sig till Bundeschampionatet. På grund av en skada kunde han sedan inte fortsätta tävla, istället har hans framgångsrika avkommor tagit över efter honom.

Goda förvärvare

Conthargos har lämnat nära 20 godkända hingstar, varav flera har presterat på Grand Prix-nivå. En av dem är Concona som vann Nations Cup i Dublin med Ben Maher 2019. Hans unga avkommor har även prisats både på unghäst-VM och i Bundeschampionatfinalen. 

Fadern Converter vann i början av sin karriär 22 unghästklasser och har 40 avkommor som placerat sig i svår klass. Conthargos morfar Carthago var en av världens bästa hopphästar på sin tid och deltog i två OS tillsammans med Jos Lansink.

48497476492a78baeeeb64k
Conthargos-avkomman Concona och Ben Maher vinner i Dublin 2019.

Mödernelinjen har franskt ursprung, med hingstar som Latus I, Sandro och Colorado AA som samtliga är från Schockemöhle. Denna har resulterat i bland andra den internationellt framgångsrika hopphästen Nike.

Conthargos har använts relativt flitigt av svenska uppfödare och fick sitt första värderande avelsindex 2021 som låg i nivå med indexen för andra populära hingstar så som Casanova Hästak, Crusader Ice och Karmel van de Watering.

Till dags dato har Conthargos 193 avkommor registrerade i BLUP.

”Vi var tvungna att säga farväl till Conthargos alldeles för tidigt. En av de riktigt stora fadershingstarna har lämnat scenen alldeles för tidigt. Vi minns de vackra minnena och är tacksamma för de 18 åren med honom. Tack Conthargos!” Det skriver Deckstation Schockemöhle.

Här är hyllningsfilmen till Conthargos – längre ner finns en presentationsfilm från 2021:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden