Krönika
18 november 2022 17:09

Krönikören: Framtiden kräver handlingskraft och mod

LedareSvenska Ridsportförbundet kommer få en ny ordförande när Ulf Brömster inte ställer upp för omval. Ett klokt beslut, menar Ridsports webbchef Lina Nydahl. "Oavsett vem som tar över ordförandeklubban krävs handlingskraft och mod", säger Lina, och pekar på risken att sportsliga framgångar i framtiden kommer skuggas av den rådande tystnadskulturen.

Krönikören: Framtiden kräver handlingskraft och mod
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Det är november och precis som alltid känns det som att sitta på ett expresståg på väg mot årsskiftet.

På redaktionen handlar mycket just nu om att blicka både framåt och bakåt. På Ryttargalan nästa vecka delar vi ut det prestigefyllda priset Årets komet. Ett pris där ni Ridsportläsare korar den unga ryttare som ni anser har gjort den mest kometaktiga karriären under året. Engagemanget är stort, ni är många, många tusen som har deltagit i årets röstning – fantastiskt!

Blickarna framåt handlar om hetast-listor, ett kommande bruksprov och redan nu om uppladdning inför nästa års tävlingssäsong – en slags försäsong till OS-året 2024.

Oavsett vem som tar över ordförandeklubban krävs handlingskraft och mod.

Sedan det förra numret av Ridsport kom ut har Svenska Ridsportförbundets nuvarande ordförande Ulf Brömster aviserat att han inte ställer upp för omval. Ett väldigt klokt beslut.

Att SvRF är i behov av ett nytt ledarskap har varit smärtsamt tydligt under 2022. Oavsett vem som tar över ordförandeklubban krävs handlingskraft och mod. Annars är risken överhängande att även 2023 års sportsliga framgångar överskuggas av nyheter om tystnadskultur på en rad olika nivåer.

I det senaste numret av Ridsport lyfter vi handlingskraftiga och modiga banbrytare. Kvinnor som sagt ifrån, som använt sina röster för att göra skillnad och som sett till att sporten är vad den är i dag – könsneutral.

Marianne Averhed Leffler, den första svenska kvinna som tävlade i VM, ställer i artikeln en relevant fråga – varför inte fler män tar avstånd från män som trakasserar? Många manliga toppryttare har stora sociala plattformar och alla möjligheter att gå i bräschen i ämnet – men få nyttjar den.

Varför inte fler män tar avstånd från män som trakasserar?

En av dem som säger ifrån är den 21-årige hoppryttaren Erik Nordström, gudson till Rolf-Göran Bengtsson och ny bloggare hos oss på Ridsport. Du hittar honom och resten av vår vassa bloggfamilj här.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden