Hästägartips
24 juni 2018 11:00
Ridsportplus

Lär dig konsten att visa häst vid hand

Visning vid handAtt visa häst för hand är en konst, men de kunniga blir färre. Därför blir det nu premiär för rena visningsklasser på premieringar. Här kan du lära dig den svåra konsten båda via en film och bilder.

Lär dig konsten att visa häst vid hand
I en film demonstrerar Ella Råhlén hur visning av häst vid hand går till. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I år arrangerar Svenska Hästavelsförbundet visningsklasser vid alla sommarpremieringar. Klasserna genomförs med stöd från ungdomssatsningen i Hästnäringens Nationella Stiftelse, och är därför i år bara öppna för unga upp till och med 26 år.

    En häst som visas dåligt kan inte bedömas bra. Helena Kättström.

    Bakom den nya klassen ligger 21-åriga Ella Råhlén som också har tagit fram reglerna kring bedömningen.

    Här kommer massor av tips för den som vill bli en bättre visare.

    − Fäst blicken långt fram under traven, och titta inte på hästen. Då blir det lätt vingligt. När du ska vända, tänk på att du kan hjälpa till med blicken för att flytta hästen.
    Helena Kättström berättar om hemligheterna med att visa en häst på ett bra sätt, samtidigt som dottern Ella Råhlén, visar upp fjordstoet Aska Kry.

    Detta mor- och dotterteam ligger bakom utvecklingen av en helt ny klass på premieringar och utställningar, en ren visningsklass där hästvisaren får betyg, medan hästen spelar en mindre viktig roll. På köpet har de tagit fram noggranna instruktioner om hur hästen ska visas för att komma till sin fulla rätt.
    − En häst som visas dåligt kan inte bedömas bra, säger Helena Kättström som är exteriördomare för 13 olika raser, samt veterinär och uppfödare av fjordhästar.

    Får många frågor
    Vi är hemma på familjens gård utanför Tranås, och Ella gör i ordning treåriga stoet Aska Kry, som får vara modell när de olika momenten i visningen ska presenteras.
    − Det är ganska vanligt att människor inte vet hur de ska visa en häst när de kommer till en utställning. Jag ser en del frågor om detta i olika Facebook-grupper, och ett vanligt svar är att man kan fråga domaren. Men det ger väldigt mycket mer om man förbereder sig på hemmaplan, och tränar på hur man leder, vänder och flyttar hästen, säger Helena medan Ella visar upp Aska Kry i skritt.

    I skritten är målet att hästen går rakt och skrittar avspänt, energiskt och med långa steg.
    − Ett vanligt fel är att visaren tittar på hästen, som då kan bli tveksam och dessutom börja vingla. Fäst därför blicken långt fram, i både skritt och trav, tipsar Helena.
    En ung häst kan ibland vara svår att få igång i trav, och då kan man använda en medhjälpare som går bakom med en piska.
    − Det bör man träna på hemma, så att man vet var gränsen går, och hur nära piskföraren behöver komma.

    Ett vanligt fel är att visaren tittar på hästen, som då kan bli tveksam och dessutom börja vingla. Helena Kättström.

    Vid vändningar ska hästen vändas till höger, i en så tajt vändning som möjligt.
    − Man kan tänka att det ska vara som en bakdelsvändning. Det är ganska vanligt att visarna vänder åt vänster, men du lär hästen respektera dig om du vänder åt höger.
    I det nya visningsprotokollet blir det dessutom rejält poängavdrag för den som vänder hästen åt vänster.

    Stå i öppen form
    Återstår bara halten och uppställningen. Målet är att hästen ska stå i öppen form så att domaren ser alla fyra benen från sidan. Det framben som är närmast domaren är längst fram, och det bakben som är närmast domaren är längst bak.
    − Behöver du korrigera hästen så låt den gå framåt, inte bakåt. Och håll inte på för länge. Det är viktigare att hästen står still än att den står perfekt, om du måste välja, säger Helena Kättström.

    Se filmen om hur en häst ska visas nedan.

     

    Anvisningarna för visningsklass är till stor del utarbetade av Ella Råhlén, som är ordförande i Svenska Hästavelsförbundets ungdomsråd och förra året deltog i Hästnäringens satsning på unga ledare inom näringen, ett utbildningsprogram i flera steg. Hon jobbade fram anvisningarna som ett projektarbete under utbildningen.
    − Vi behöver bli fler som kan och vill visa häst, och jag tror att det kan locka unga att delta i rena visningsklasser. Eftersom det inte är hästen som bedöms utan visningen, så kan du delta med vilken häst eller ponny som helst. Den behöver inte vara snygg eller rastypisk, bara den är i gott skick, säger Ella.

    Sju olika punkter bedöms i visningsklassen, däribland uppställning, vändningar samt hästens puts och skick liksom visarens klädsel och uppträdande.
    − Det är inte som i dressyren, där du aldrig kan få full poäng. På en provtävling i fjol var det tre som fick full pott, berättar Ella.

    Visninguppstllning_annanyberg
    Så här ser öppen form ut.

    Så här visar du häst vid hand:

    Uppställning

    Hästen ska stå i öppen form, så att det framben som är närmast domaren är längst fram, och det bakben som är närmast domaren är längst bak. En korrekt uppställning med bra stillastående ger full poäng. Om hästen vilar ett ben eller flyttar på sig flera gånger sjunker poängen.

    20180622_visningrttaframt_annanyberg
    Det är en del att tänka på när hästens uppställning ska rättas. Foto: Anna Nyberg

    Rätta framåt

    Ställ upp lagom långt från domaren, ungefär fyra meter. Om uppställningen behöver korrigeras, så få hästen att gå framåt, inte bakåt.

    Visning_hllavstnd_annanyberg
    Tänk på att inte skymma hästen. Foto: Anna Nyberg

    Håll avstånd
    När hästen är uppställd ska visaren ställa sig en liten bit ifrån, så att hästen inte skyms.

    Visning.skritt_annanyberg
    Titta framåt när du går bredvid hästen. Foto: Anna Nyberg

    Skritt
    I skritten kan visaren hålla tyglarna i en eller båda händerna. En rak och energisk skritt med blicken framåt och lydig häst ger höga poäng. Ojämnt tempo, böjd häst eller häst som taktar drar ner poängen.

    Visningtrav_annanyberg
    Tänk på tygelfattningen när det är dags för trav. Foto: Anna Nyberg

    Trav
    Traven ska visas rakt och energiskt med blicken framåt och enligt anvisad väg för att ge högsta poäng. Tyglarna ska hållas i en hand. Böjd hals, sned häst, galoppinslag, eller att visaren springer före eller efter hästen ger poängavdrag.

    Vändning
    För full poäng ska vändningen ske åt höger, utföras ungefär som en bakdelsvändning och ske med lagom inbromsning. För stor vändning drar ner poängen, och om vändningen dessutom görs åt vänster blir det riktigt låga poäng.

    Piskförare
    Medhjälpare/piskförare är oftast tillåtet vid visning, och är tillåtet i de särskilda visningsklasserna. Medhjälparen ska undvika att ställa sig onödigt nära domaren, och ska agera diskret. Om medhjälpare används är det bra om ekipaget har tränat med medhjälparen innan visningen.

    Visning_putsochkldsel_annanyberg
    Puts och klädsel gör mycket för helhetsintrycket. Foto: Anna Nyberg

    Puts och klädsel
    Även om hästens exteriör och gångarter inte bedöms i en ren visningsklass, så bedöms hästens puts och skick. En ren och blank häst i bra kondition, presenterad i ren och rastypisk utrustning och enligt rasens tradition, ger högst poäng. En häst som har för högt hull, inte är ren eller har slarvigt klippt eller knoppad man får lägre poäng.

    Om hästen presenteras på annat sätt än vad som föreskrivs i rasstandarden blir det också poängavdrag. En shetlandsponny ska exempelvis inte visas knoppad eller klippt.
    Även visarens klädsel och uppträdande poängsätts. Klädseln bör vara prydlig, neutral och ändamålsenlig. För att kunna följa hästen väl är bra skor viktigt.

    Att vara korrekt och prydligt klädd, komma i tid och uppträda korrekt mot såväl häst som människor ger full poäng. Shorts eller skrikig klädsel, olämpliga skor och ohyfsat uppträdande drar ner poängen.

    Det finns inget generellt krav på hjälm vid utställning och premiering, även om det krävs i vissa klasser. I visningsklasser är det inte obligatoriskt, men det blir automatiskt lägsta poäng för klädsel och uppträdande om du visar utan hjälm.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden