Veterinärt
7 januari 2021 09:51
Ridsportplus

Läsarfrågan: Hästen hostar när den joggar igång

Fråga veterinärenVad kan det vara som orsakar det 12-åriga stoets hosta? Hon hostar alltid en eller två gånger i början av ett ridpass, men medryttaren har aldrig hört henne hosta i stallet eller i hagen. Veterinär Beate Lundbäck ger svar på läsarfrågan.

Läsarfrågan: Hästen hostar när den joggar igång
Beate Lundbäck är överveterinär, inriktning häst, hos Distriktsveterinärerna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Läsarfrågan:

Jag är medryttare på ett 12-årigt sto som alltid hostar en eller två gånger i början av ett ridpass. Jag har aldrig hört henne hosta i stallet eller i hagen utan det sker alltid när vi börjat jogga i gång i trav.

Hon är pigg och glad, bjuder fint framåt, och jag märker inte att hon på något annat vis skulle ha problem. Enligt ägaren har hästen gjort så en längre tid och de har kollat tänderna men inte hittat något problem.

Vad kan det vara som orsakar problemet?

Med vänlig hälsning
Medryttaren

Veterinärens svar:

Det är inte normalt att en frisk häst hostar. Det du beskriver skulle kunna bero på en lindrig form ekvin astma. Vad är då ekvin astma? Det är en icke infektiös luftvägsinflammation som har många likheter med astma hos människor. Inflammationen i de mindre luftvägarna orsakas av en allergisk reaktion, oftast mot dammpartiklar och sporer. Symtom debuterar ofta efter en längre tids uppstallning alternativt efter en luftvägsinfektion.

Ekvin astma kan variera i grad från lindrig till kraftig. Symtomen kan visa sig som endast hosta i början av ridning och/eller vid utfodring eller att hästen får svårt att prestera fullt ut. Vid allvarliga former kan hästarna få en ansträngd andning med förstorade näsborrar och det kan också förekomma missljud vid andning.

Den medicinska behandlingen för ekvin astma går ut på att stoppa inflammation med antiinflammatorisk medicin. För att hästen sedan efter behandlingen inte ska återfå problemen är det viktigt att göra förändringar i hästens miljö. Att låt hästen vara utomhus så mycket som möjligt, fodra med hösilage istället för hö, mocka och sopa i stallet när hästarna är ute, se till att ventilationen är bra i stallet och att undvik halm är viktiga åtgärder.

I vissa fall när hästarna endast har lindriga symptom, som i din hästs fall, så kan det räcka med förändringar i miljön för att få hästen symtomfri. För att kunna vara säker på att diagnosen ekvin astma stämmer in på den hästen du rider så behöver hon undersökas av en veterinär.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden