Träningstips
13 november 2019 15:07
Ridsportplus

Lina Dolk: ”Biggles fick mig att inse hur mycket man kan göra i skritt”

Favorit i reprisKrasslig eller allmänt omotiverad att rida? Håll i gång din häst med skrittpromenader. Här berättar Lina Dolk om hur hon lyckades få den godkända hingsten Biggles 1015 i sitt livs form - trots att hon bara red honom ordentligt två gånger i veckan. Receptet? Långpromenader och otaliga träningspass i skritt.

Lina Dolk: ”Biggles fick mig att inse hur mycket man kan göra i skritt”
Lina Dolk och Biggles lade mycket fokus på skrittjobb under sin gemensamma karriär. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Skritt på recept blir allt vanligare när det handlar om att få hästen frisk efter en skada. Ett genomtänkt skrittschema är också ett utmärkt sätt att träna den friska hästen i förebyggande syfte.

    Ungdomsryttaren Lina Dolk i Sparreholm är en av dem som har insett skrittens betydelse. Lina var den sista tävlingsryttaren på den framgångsrika hingsten, som numera lever pensionärsliv i Skåne. Lina Dolk tog över Biggles efter sin tränare Kristian von Krusenstierna 2015. Då var Biggles 18 år och en herre med stor erfarenhet från de internationella dressyrbanorna med såväl Kristian som Jan Brink i sadeln.

    I upplägget ingick inte så mycket ridning som hon först trodde. Biggles träningsschema innehöll redan då avsevärda mängder skrittjobb.
    – Först kändes det lite negativt att inte kunna rida på så mycket som jag som ryttare kände att jag ville för att kunna rida Grand Prix. Men om Biggles skulle fortsätta hålla behövde träningstiden minskas, säger Lina Dolk, som i och med hingstens intåg i livet lärde sig ett helt nytt sätt att träna.

    Lärde känna hingsten i skritt

    Två dagar i veckan reds hingsten i alla gångarter, resterande fem dagar ägnades åt skrittjobb, för hand och uppsuttet.
    – Jag fick lära känna honom i skritt. Det gjorde att jag verkligen insåg hur mycket man faktiskt kan göra i skritt. Tidigare hade jag mest sett gångarten som en transportsträcka, säger Lina Dolk.
    – Skritten gav otroligt mycket. Både för att lära känna honom och hitta koordination, balans och styrka för oss båda.

    Varje uppsuttet skrittpass var mellan 20 och 60 minuter. Utöver det promenerade Lina Dolk och hennes storasyster Elin Dolk hingsten för hand, minst en timme varje dag.

    Alla hästar skrittjobbas mer

    Biggles tränades också regelbundet i skritt på vattenband.

    -Vi har promenerat i timmar. Det har stärkt även Elin och mig, men framför allt har jag insett hur mycket man kan ”bonda” med hästarna från marken. Bandet mellan mig och Biggles är det starkaste jag har haft med en häst – en starkt bidragande orsak är alla promenader i ur och skur som vi har gjort här runt i skogen.
    – I takt med Biggles ålder ökade vi på skrittjobbet mer och mer. För mig var det ett helt nytt upplägg, men jag har verkligen insett att det är lika viktigt att rida i skritt som i trav och galopp, säger Lina Dolk, som i dag jobbar stallets övriga hästar betydligt mer i skritt.

    – Jag har tagit med mig det här till våra andra hästar, både de som behöver rehab och de i full träning. Även unghästarna jobbas mer i skritt. Tempot gör att jag kan jobba långsamt med dem och verkligen ta ett steg i taget i full balans.

    Läs mer om att skritta hästen frisk

    Fakta

    Lina Dolks fem tips för stärkande skrittjobb

    1 Kvartsvändningar i skritt på en fyrkant. Här får du träna rakriktning, lösgjordhet och koordination i en steg för stegövning i båda varven.

    2 Stöter du på problem är det enkelt att snabbt lista ut var svårigheten sitter.

    Rid ut i skog och mark så att hästarna får lära sig att lyfta på benen och vara vaksamma.

    4 Använd skänkelvikningar.

    5 Tempoväxlingar. Variera mellan samlad, ökad, mellan och fri skritt. Allt för att lära dig reglera skritten i form, tempo och steglängd.

    Denna artikel publicerades första gången i ridsport nr 12 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden