Fälttävlan
9 september 2019 14:36

Mark Todd avtackades i Burghley – för andra gången

LegendarFör 19 år sedan bestämde sig Sir Mark Todd för att sluta med fälttävlan, avtackades på Burghleys stora tävlingar och tog med sig familjen hem till Nya Zeeland. Det blev dock en comeback - en framgångsrik sådan - men i helgen tackades Todd av för andra, och troligtvis sista, gången.

Mark Todd avtackades i Burghley – för andra gången
VM i Tryon 2018 blev Mark Todds sista internationella mästerskap. Då red han McClaren. Arkivbild: Roland Thunholm

– Nu ska jag tillbaka till galoppvärlden, precis som för 19 år sedan när jag sist pensionerades här i Burghley. Men åtta år senare kom jag tillbaka och det har varit elva fantastiska år, konstaterade Mark Todd på avtackningen.

Mark Todd, med en otrolig meritlista som bland annat innehåller fem vinster i Burghley, fyra i Badminton och sex olympiska medaljer, hade svårt att välja en höjdpunkt i karriären.
– Om jag måste välja en så tror jag det är mina guldmedaljer på två OS med Charisma. Men också när jag återvände till sporten efter åtta år och åkte till Badminton med NZB Land Vision och vann igen, när jag inte alls förväntade mig det och jag tror inte någon annan förväntade sig det heller, säger han till Horse & Hound.

Mentor till flera ryttare

63-årige Todd kommer inte helt sluta engagera sig i fälttävlan, utan är mentor till ett par yngre ryttare.
– Just nu vill jag fokusera på att komma igång med galoppen, sedan får vi se vad jag kan göra.

Under avtackningen på Burghley red han NZB Campino, Todds partner på OS i London 2012 där det blev ett lagbrons.
– Kinky, som han kallas hemma, är den sista hästen som jag fullföljde en tredagarstävling med och det var här i Burghley förra året, berättade Mark Todd för publiken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden