Dressyr
20 april 2020 07:28

Mary-Sophie Haid-Bondergaard värmer upp på häst

Ny hästMary-Sophie Haid-Bondergaard rider sitt sista ponnyår med sikte på EM och NM. Förhoppningen är att hon trots pandemin ska få chansen att visa vad hon, White Love B och Andor BKO kan efter allt finslipande. Samtidigt har det unga stjärnskottet betydligt mer tid att lära känna sin första juniorhäst, Adora Nightingale.

Mary-Sophie Haid-Bondergaard värmer upp på häst
Mary-Sophie Haid-Bondergaard har klickat ordentligt med sin Adora Nightingale. Foto: Helena Haid

Mary-Sophie Haid-Bondergaard är sedan länge etablerad i den svenska ponnyeliten i dressyr  och rider i spetstruppen. 2020 är sista ponnyåret för den unga ryttarinnan och siktet är inställt på EM med White Love B (RHEIN sto f-08 e White Gold B-Dornik B, uppf Gestüt Bönninger) och NM med den något nyare stjärnponnyn Andor BKO (f -09 e Hagelkruis Valentijn-Morgenland’s Andor).

Att EM inte blir av i polska Strzegom i mitten på juli står dock klart, men förhoppningen är att mästerskapet kommer att kunna genomföras i höst. Under tiden finslipar Mary-Sophie hemma på Kronekulla gård i skånska Hörby. Men hon trimmar inte bara ponnyerna, sedan ett par månader tillbaka rider hon också in sig på sin första juniorhäst, Adora Nightingale (sto f-10 e Ampere-Regazzoni, uppf ITY AB/Pernilla Ström), eller ”Doris” till vardags.

– De har redan fått en väldigt fin connection och det är roligt att se vilken utveckling de har gjort tillsammans på så kort tid. Det har redan blivit en oerhört kär häst i stallet, berättar pappa Rasmus Haid-Bondergaard.

Det var i samband med en träning på Flyinge som Kerstin André tipsade familjen Haid-Bondergaard om Adora Nightingale som under 2019 tävlades framgångsrikt på medelsvår nivå av Pernilla André Hokfelt. Efter några provridningar var saken klar.
– Det är en väldigt trevlig häst, säger Rasmus Haid-Bondergaard.
– Det vi sätter allra högst när det gäller barnen är att hästen ska vara snäll, den ska ha en bra inställning till jobbet och inte göra det svårt.

Maryadora
Mary-Sophie Haid-Bondergaard och ”Doris” i vårsolen på Kronekulla gård. Foto: Helena Haid

Tanken med detta året har från början varit att Mary-Sophie och Adora Nightingale ska lära känna varandra och göra några enstaka starter ”här och där”, berättar Rasmus Haid-Bondergaard.
– Vi ville göra övergången till häst i god tid. Och även om det inte blir så mycket tävlande i år, kommer vi i alla fall att komma ut taggade nästa år.

Om det inte är någon stress med hästen, är tidspressen dock större med ponnyerna.
– Vi håller tummarna för att mästerskapen verkligen blir av – om det blir senare på säsongen spelar ingen roll. Tiden går fort de här ponnyåren och jag hoppas verkligen att alla barn och ungdomar som har kämpat hårt får komma ut och visa det, säger Rasmus Haid-Bondergaard.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden