Hoppning
19 november 2018 19:03

Mästare i att hitta topphästar: ”Den perfekta hästen finns knappt”

Förädlare av rangSven Ingvarsson har genom åren hittat och förädlat en ansenlig mängd blivande EM-, VM- och OS-hästar i hoppning.
– Den perfekta hästen finns knappt, så det gäller att hitta hästar med så många rätt som möjligt, säger Sven och berättar om vad han söker i jakten på blivande topphästar.

Mästare i att hitta topphästar: ”Den perfekta hästen finns knappt”
Sven Ingvarsson med Cute S (SWB sto f -09 e Pessoa VDL u Queen S e Quite Easy, uppf Krister Svedberg), som nu är stallets förstahäst. Foto: Annika Karlbom

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Hansson WL, Christian K och Casanova är tre av de verkliga topphästar som har nått rampljuset via Sven Ingvarsson. ”Han är kanske bäst i världen på att ta fram unga hästar”, sa Peder Fredricson i en intervju i Ridsport tidigare i år. Hur gör han för att hitta talangerna?
– Först och främst letar jag efter hästar med en naturligt bra galopp med ett bra register. I löshoppningen vill jag se att de rullar på i en balanserad galopp och inte bryter av till trav direkt efter hindret, förklarar Sven Ingvarsson.

– Det är också viktigt att hästen använder sin kropp i hoppningen, hoppar igenom i språnget, men den behöver inte hoppa en meter över.

Lisen Bratt-fredricson-matrix6 120805 Rt
Lisen Bratt Fredricson och ”Sven-hästen” Matrix på OS i London 2012. Foto: Roland Thunholm

Vad är viktigast för en bra hopphäst?
– Egentligen är det väldigt många parametrar som måste vara av yttersta klass för att det ska bli riktigt bra. Men den perfekta hästen finns knappt, så det gäller att hitta hästar med så många rätt som möjligt.
– För mig är det viktigt att hästen har en bra egen balans, att den är korrekt och att den har en naturlig bärighet, gärna skapad lite i uppförsbacke. En sådan häst kräver mindre träning för att komma i rätt arbete och då ökar också chansen att den håller för den träning som den måste ha för att kunna prestera.
– Den ska också vara någorlunda bra i munnen.

Vad tittar du på när du provar hästarna?
– Att de har ett bra avstamp och inte smyger över hindret. Om de är inridna vill jag se hur de bär upp ryttaren, och det räcker att de kan hoppa lägre hinder i en löshoppningsfålla med ryttare på för att jag ske se hur de ser ut. En del hästar kan löshoppa fantastiskt bra men har svårt att bära upp ryttaren i balans, och då är det svårare att få dem riktigt bra.

En del hästar kan löshoppa fantastiskt bra men har svårt att bära upp ryttaren i balans, och då är det svårare att få dem riktigt bra.

– De måste också vara naturligt försiktiga, eftersom dagens hoppsport kräver hästar som är uppmärksamma och försiktiga. Därför får de gärna ha lite mer blod så att de har en bra egen motor.

Hur gamla är hästarna som du letar efter?
– Helst vill jag ha 4-åringar eller möjligtvis 5-åringar. Men det är fler och fler som letar efter unghästar, så jag köper även en del 3-åringar. I år har vi sex 4-åringar, och på senare år har vi behållit hästarna lite längre och utvecklat dem mer innan de säljs vidare, tack vare att jag har beridarna Robin Ingvarsson och Pontus Berndtsson i stallet.

Hur hittar du dina hästar?
– Jag får många tips och har ett stort kontaktnät av folk jag litar på. Jag föredrar att köpa svenska hästar. Vi har en jättebra avel med en sund hästhållning. Att de svenska hästarna kan växa upp på så stora utrymmen är helt fantastiskt.
– Tyvärr är det för svårt att hitta tillräckligt många bra svenska hästar, därför handlar jag mycket i Belgien där jag har bra kontakter. Där kan man också titta på en större grupp hästar på samma ställe, vilket underlättar. Men jag letar efter nya hästar hela tiden – just nu vill man ju gärna hitta en ny Hansson WL.

Hur många hästar säljer du per år?
– Inte alls lika många nu som tidigare, eftersom vi förädlar dem mer innan de säljs. Vi har plats för 21 hästar och det är fullt hela tiden, men det blir väl en sju–åtta hästar per år som lämnar gården.

Peder Fredricson (swe) On Hansson Wl Is The Winner Of The Lgct Grand Prix De La Ville De Cannes Presented By Volvo Groupe Cavallari
Senaste tidens favorit: Hansson WL – här med Peder Fredricson i ärevarvet i Global Champions Tour. Foto: Mario Grassia

Sven Ingvarssons favorithäst
”…är Doledo (f -74 Gaspari- Rockad), som jag vann lagguldet med i fälttävlans- EM 1983 och senare red internationell svår hoppning med. På senare tid förstås Hansson WL.”

I detalj:

Förädlare med gudmedaljer i bagaget

Namn: Sven Ingvarsson.
Bor: Kungsbacka.
Familj: Sambon Frida Nordstedt. Sönerna Carl Marcus, Carl Philip, Carl Jacob och Carl William.
Ålder: 62 år
Meriter: Placeringar i svår klass i hoppning, vunnit lag-SM, med i det svenska hopplandslaget. EM-guld i lag i fälttävlan 1983. Två SM-guld och två SM-silver i fälttävlan.
Gör: Driver Måsel AB, som bland annat köper in och förädlar hopphästar.

Topphästar som Sven förädlat i urval:

• Casanova OS i Sydney 2000, riden av Lisen Bratt Fredricson.
• Cafino VM i Caen 2014, riden av Alexander Zetterman.
• Christian K VM i Tryon 2018, riden av Peder Fredricson.
• Hansson WL Segrar och placeringar i Global Champions Tour, riden av Peder Fredricson.
• Fleur de Láube Internationella GP-placeringar, riden av Jessica Springsteen.
• Matrix OS i London 2012, riden av Lisen Bratt Fredricson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym