Avel
9 januari 06:20

Ny bok om avel – gratis att ladda ner

GenetikNu har det irländska jordbruksverket gett ut en bok om genetik och avel. Boken är gratis och tänkt att ge mer kunskap inför beslut inom hästaveln.

Ny bok om avel – gratis att ladda ner
Professor Donagh Berry och Dr Alan Hurley från Teagasc. Foto: Teagasc

Det irländska jordbruksverket Teagasc (Ireland’s Agriculture and Food Development Authority) har publicerat en bok om avel och hästars genetik. Boken, Genetics and Breeding of Irish horses, ska vara en guide för att få fram bättre hästar med hjälp av kunskap och vetenskap.

– Tur är den viktigaste faktorn för att avla fram ett framgångsrikt djur. Men ett välstrukturerat avelsprogram förbättrar populationens medelvärde och ökar chansen för att avla fram ett framgångsrikt djur, säger Donagh Berry, professor vid Teagasc, i ett pressmeddelande.

I boken finns bland annat avsnitt om genetik, inavel, vad som påverkar hästens färg och om den får luftvägsproblem. KWPN framhålls som det mest lyckade vetenskapliga avelsprogrammet.

Författaren till boken, Dr Alan Hurley, hästspecialist vid Teagasc, menar att det bland annat behövs mer datainsamling för att lyckas.
– Det kommer att krävas stor acceptans från avelsindustrin när det gäller insamling av data och att använda de resurser som finns, säger Alan Hurley.

Boken är på engelska och gratis att ladda hem som pdf.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden