ForskningEn brittisk fölstudie bekräftar att större hagar och utevistelse dygnet runt ger förbättrad hållbarhet i vuxen ålder.
Nya bevis för att rörelse är viktigt

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Föls utveckling och hållbarhet främjas av att de får röra sig på stora ytor, gärna tillsammans i flock och gärna på kuperad mark.
Den gamla rekommendationen stärks nu av en brittisk forskningsstudie.
För varje extra tunnland hage som fölet gick på vid fyra månaders ålder minskade risken för skada längre fram med 24 procent. Minst fyra tunnland (två hektar) var en viktig delgräns.
Studien har likheter med Brösarps-projektet, där åringsston fick gå på bete i Brösarps backar med syfte att främja framtida hållbarhet.
De brittiska forskarna följde 134 fullblodsföl på sex stuterier upp till 18 månaders ålder. Det finns studier av föl om hur rörelse påverkar utvecklingen av skelett, leder och senor, men detta är den första studien som visar skillnader i skadebild efter föltiden.
Ston och föl gick till vardags ute dygnet runt. Om sto och föl i stället hölls inne del av dygnet under en sjudagarsperiod, så ökade skaderisken nära fem gånger i anslutning till det. Att stallvistelse ökade skaderisken tillfälligt ansågs bero på att fölen blev överentusiastiska då de kom ut.
Resultatet större hagar = mindre skaderisk går att koppla till hur kroppen anpassar sig till arbete och ansträngning. Lek och spring innebär effektiva signaler till kroppen att utveckla rörelseapparaten.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på