Veterinärt
20 april 2021 15:32
Ridsportplus

Orolig för återväxten

Seminveterinärer del 5 av 5Professor Görel Nyman, delar sin tid mellan SLU och att bedriva semin- och ET-verksamhet i samarbete med Lövsta stuteri. Hon är dessutom ordförande i Svensk Stuteriveterinärförening, en intresseförening för veterinärer som arbetar med reproduktion.

Orolig för återväxten
Görel Nyman, ordförande i stuteriveterinärernas förening, vill få mer kontakt med de utländska veterinärer som arbetar i Sverige. Foto: Carin Wrange

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Just nu är det ganska många seniorer som arbetar med seminering. Vi försöker att få in yngre förmågor som vill ta över, för det här är ett väldigt roligt jobb, intressant och stimulerande med snabba resultat, säger Görel Nyman.
    – Men det måste ställas mot tre viktiga punkter: Säsongen tar hela sommaren i anspråk, mars till och med augusti. Det är en utmaning att kombinera den vanliga veterinärpraktiken med stuteriverksamhet. Ersättningen har inte hängt med om man jämför med andra veterinära sysselsättningar.

    Stuteriveterinärföreningen brukar anordna fortbildning under vintern och skapa ett kollegialt nätverk. Kantringen mot att allt fler utländska veterinärer kommer hit och enbart arbetar över säsongen gör det svårt att fånga upp dem.
    – Rörligheten mellan länder är positiv för kunskapsutbytet och hade gjort det ännu mer om vi hade fått veta vilka utländska veterinärer som kommer hit. Men Jordbruksverket vill inte lämna ut några namnuppgifter, med hänvisning till lagen om GDPR.
    – Det känns bakvänt, för nu ställs de veterinärerna inför arbetet ensamma och går miste om det kollegiala stöd vi hade kunnat erbjuda.

    Veterinären är ansvarig för djurskyddet

    Det som Görel Nyman är mest bekymrad över är hur väl informationen om svensk antibiotikapolicy och våra hygienregler går fram.
    – Det ingår i AI-utbildningen och de svenska veterinärerna är drillade i restriktiv antibiotikaanvändning, men så ser det inte ut i alla länder. Veterinären är ansvarig för djurskydd och smittskydd på stationen och det ska finnas en skriftlig hygienplan.

    När det gäller diskussionen om ifall seminassistenterna hade kunnat utföra mer av arbetet, går det inte att jämföra med hur det ser ut för svin och nöt, menar Görel Nyman:
    – Kring produktionsdjuren finns en helt annat arbetssätt där organisationer som Växa och Svinhälsan har fast anställda seminveterinärer som har det övergripande ansvaret. Deras seminassistenter har en mycket lång utbildning, som inte kan jämföras med den på hästsidan.

    Färre och större seminstationer i framtiden

    Om Görel Nyman ska spå kring hur hela frågan kring bristen på seminveterinärer för häst ska lösas i framtiden, säger hon:
    – Jag tror att vi går mot en utveckling med färre, stora seminstationer. Där kan veterinären få lönsamhet genom att enbart syssla med reproduktion.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden