Veterinärt
17 april 2021 12:15
Ridsportplus

Utländska veterinärer rycker in

Seminveterinärer del 2 av 5En del större seminstationer har börjat använda veterinärer från bland annat Polen, Italien och Frankrike. I regel kommer den veterinären hit över säsongen, bor på stationen och finns till hands hela tiden.

Utländska veterinärer rycker in
Den franska veterinären Aurélie Allard är specialist på hästreproduktion och arbetar i Svergie sedan flera år. Hon håller i den svenska utbildningen av seminassistenter. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  En av de utländska veterinärer som arbetar i Sverige är välutbildade Aurélie Allard från Frankrike. Hon innehar ECAR, europeisk specialistexamen i hästreproduktion, och har bland annat arbetat i flera år med ET, embryotransfer, på Mallorca och i Frankrike.

  Sedan några år tjänstgör hon på Salsbro stuteri i Vretstorp, en EU-godkänd station som brukar ha 120-130 ston varje år. Hon stannar inte bara över säsongen, utan har bosatt sig permanent här.
  – Det var en slump att jag kom till Sverige, jag arbetade på Mallorca och träffade en veterinär som arbetat här och fick mig intresserad.
  – Sverige är ett bra land att jobba i och till exempel de polska veterinärerna lockas av att lönen är bättre än hemma hos dem. Det svåraste för mig i början var de svenska lagarna, men det fick seminassistenten och stuteriägaren hjälpa mig med. Sedan är det språket, jag förstod ingenting i början, men klarade mig på engelska.

  Nästan slöseri med sperman

  Nu talar Aurélie Allard bra svenska och har anpassat sig väl. Den största skillnaden mellan att arbeta här och i Frankrike tycker hon är storleken på semindoserna.
  – Det känns nästan som slöseri, man har oftast 1000 miljoner motila spermier i varje dos, men i Frankrike använder man bara 200 miljoner motila spermier med samma resultat. Sedan är inte inducerad ovulation (kontrollerad ägglossning) lika vanligt här.

  Sverige är ett bra land att jobba i.

  Aurélie Allard har kontakt med en del andra utländska veterinärer som arbetar på seminstationer runt om i Sverige.
  – Jag försöker att hjälpa stuteriveterinärföreningen att få kontakt med dem, men problemet är att de arbetar mycket intensivt varje dag i fem månader och sedan reser de hem.

  Själv går hon in i en slags bubbla när avelssäsongen börjar och berättar engagerat:
  – Då blir jag superkoncentrerad på mitt jobb och jag är alltid lika glad när stona blir dräktiga. Vi har många ston på fryst och har fått bra resultat, det är inte så svårt om man har noggranna protokoll att följa och undersöker äggen på ett bra sätt.

  ”Om du vill, så kan du”

  Hon verkar inte tycka att det är så arbetsamt att hålla på med fryst sperma.
  – Jag säger som det franska ordspråket: ”Om du vill, så kan du!”. Fast å andra sidan har det goda resultatet gjort att året därpå kommer det ännu fler ston som ska semineras med fryst…

  Aurélie Allard är även van föreläsare och har bland annat undervisat på universitetet i Lima i Peru. Här i Sverige håller hon i utbildningen av seminassistenter.

  Fakta

  Utländska veterinärer i Sverige

  Jordbruksverket har licensierat 95 utländska veterinärer (från EU) som just nu har tillfälligt tillstånd att arbeta som veterinärer i Sverige. Det är dock en osäker siffra – den betyder inte att de verkligen arbetar här nu, bara att de ansökt om tillstånd.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden