Veterinärt
18 april 2021 17:08
Ridsportplus

Antibiotikapolicyn kan urholkas

Seminveterinärer del 3 av 5Sverige har strikta regler för seminverksamheten, vilket inte alla utländska veterinärer känner till.

Antibiotikapolicyn kan urholkas
Sverige har en strikt reglering av hur antibiotika får användas. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Enligt de statliga föreskrifterna om seminverksamhet med djur, SJVFS 2015:1, ska varje station ha en ansvarig veterinär med svensk veterinärlegitimation eller tillfälligt arbetstillstånd samt relevant kompetens för seminverksamhet med häst. Jordbruksverket avgör från fall till fall vad som är relevant kompetens, efter ansökan om godkännande.
  – Vi tittar på den utbildning som den utländska veterinären har när det gäller seminverksamhet och om de har haft någon praktik, säger djurskyddshandläggare Christina Lindgren. Utbildningen och praktiken ska motsvara den utbildning som finns i Sverige.

  I den svenska AI-utbildningen ingår information om den svenska antibiotikapolicyn. Internationellt finns i många länder en helt annan syn på användning av antibiotika, särskilt inom reproduktion av häst.

  Medvetna om problemet

  Inför godkännande av en utländsk veterinär kontrollerar ni då att personen har fått information om svensk antibiotikapolicy eller ger Jordbruksverket den informationen? Samma sak gällande hygienplan och det ansvar för smittskydd och djurskydd som gäller enligt föreskrifterna.
  – Nej, det gör vi inte. I våra föreskrifter finns bara krav på att veterinären ska ha utbildning på seminområdet. Vi är dock medvetna om problemet, säger Christina Lindgren.

  Jordbruksverket har heller ingen förteckning över de utländska veterinärer som arbetar med semin på häst i Sverige.

  Fakta

  Utländska veterinärer i Sverige

  Jordbruksverket har licensierat 95 utländska veterinärer (från EU) som just nu har tillfälligt tillstånd att arbeta som veterinärer i Sverige. Det är dock en osäker siffra – den betyder inte att de verkligen arbetar här nu, bara att de ansökt om tillstånd.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden