Boktips
13 juni 2014 08:54

Pether Markne går grundligt till väga

Pether Markne har i dagarna kommit ut med sin första bok, ”Hästens grundarbete”. ńmnet, att gå tillbaka till grunderna för att lösa de problem som uppstår, ligger honom varmt om hjärtat. "Det är ju grunderna jag håller på med, det är det som jag är bra på. Och ämnet är högaktuellt."

Pether Markne går grundligt till väga
Pether Markne har en mission: att verka för mer grundarbete. Erik Rundelius sthlm Blueberries

I dag finns det en hel del böcker om ridlära på marknaden. Stora namn som Bo Tibblin och Kyra Kyrklund har stått för några av de mest lästa. Vill man söka kunskap om hur man ska hoppa en trekombination bäst eller göra en tiopoängspiaff finns det litteratur att tillgå, helt klart. Så behövs det verkligen en till bok?
– Att lägga mer tid på grundarbetet är ett högaktuellt ämne. Jag tycker att alldeles för många ryttare i dag löser sekundära problem i stället för att stanna kvar vid grunden. Man kan se många ryttare som bara ”snyggar till” problemen i stället för att göra grundarbetet bättre, säger Pether Markne.

”Hästens grundarbete” är inte en övningsbok. Sju grundläggande övningar finns visserligen i slutet, men bokens huvudsyfte är att få i gång ryttarens analyseringsförmåga.
– Vi tenderar att bara se där det brinner och så gör man en övning som inte fungerar om och om igen. Men en häst som springer i en fyrkombination kommer inte att springa mindre för att man hoppar om kombinationen flera gånger. Då måste man börja tänka – varför blir det så här? Och sedan jobba med ursprungsproblemet.

Många vill bara hoppa bana och göra galoppombyten. Hur kan man göra grundarbetet roligt?
– Jag tror att man måste utsätta sig för att ibland göra övningar som ibland är lite för svåra för en, för att växa. Men sedan måste man också kolla vad som inte fungerade och gå tillbaka. Man kommer inte att komma framåt om man inte ibland gör det svårare.

Boken riktar sig till både hopp- och dressyrryttare på alla nivåer.
– Här hemma gör vi ingen skillnad i ridningen vare sig det är en hopp- eller dressyrhäst. En häst är en häst och ridning är ridning. Skillnaden är att vi i hoppning gör hoppövningar och i dressyren gör vi skolor.

”Hästens grundarbete” är personligt skriven och Pether Markne berättar bland annat om sin egen resa mot ett mer analyserande förhållningssätt till ridning och träning.
– Jag började tänka mer på det här sättet för några år sedan. När jag gick in i min tränarroll mer började huvudet gå i högvarv. Jag har blivit inspirerad av duktiga människor och ryttare som vet var de ska lägga krutet. Dessutom har jag blivit äldre och det gör väl sitt, säger han.

Vad är ditt budskap med boken?
– Att inte krångla till det. Håll det rent och snyggt och ha en bra kontakt med hästens mun.

Läs också recensionen på ”Hästens grundarbete”.

Köp ”Hästens grundarbete” i vår bokshop

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-