Reportage
22 maj 2022 12:55
Ridsportplus

”Det är som en juvelask i stallet varje dag”

RidponnyavelHos Lotta Träff på Norrhult vimlar det av ridponnyer i olika åldrar. Avelsarbetet har dock inte alltid varit lätt. Ett år dog två föl, året efter ännu ett – då höll Lotta Träff på att ge upp.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I en box står det en dag gamla fölet Norrhults Hermione och tittar nyfiket på kameran som ska föreviga henne.

    Mamman B Caressa har varit med förr, och låter fölet hälsa. Norrhults Tessla är ett av två planerade föl i år på Norrhults stuteri, som ligger i Linköpingstrakten. Här huserar Lotta Träff och i stallet finns 15 hästar, varav 12 är ridponnyer, två shetlandsponnyer och så en PRE som Lotta rider själv.

    Ponnyavel_03
    Norrhults Hermione är nyfiken från dag ett. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Men vi tar det från början. Lotta började med avel samma år som hon fyllde 20 med sitt ena SWB-sto. Intresset för avel fick hon på sin dåvarande arbetsplats  L-Farm, som drevs av Leena och Bengt Y Larson. Där tog de emot seminston och bedrev avel av SWB-hästar.
    – Jag hade ett SWB-sto efter Arram på den tiden som jag tog ett föl på, sedan var det igång liksom, säger Lotta.
    Hennes avelsarbete fortsatte i liten skala, med SWB, ridponny och under några år även islandshäst.

    Lånade in ett sto

    Ridponnyaveln i lite större skala tog sin början 2006 med ett tyskt ridponnysto, Nora (DE) e Nantano-Marsvogel xx), som lånades in av en bekant. Nora betäcktes med ridponnyhingsten Valdo RP 150, som då hade dubbla utmärkelser på ungponnytester samt gjort sitt bruksprov med resultat bästa hingst i hoppning 9.0 och bästa hingst i gångarter med 8.3.

    Ponnyavel_19
    Föl och unghästar hanteras relativt mycket på Norrhult. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Första avkomman blev ett stoföl, Nova, som sedan gick ungponnytester med höga betyg. Hon fick dubbla utmärkelser som 4-åring och vann ungponnychampionatet i hoppning som 5-åring. Hon såldes och har senare tävlats framgångsrikt i dressyr, med start i SM, samt tävlat mot stora hästar upp till Msv C.

    Året därefter föddes ett helsyskon, Dufva, som sedan också fick utmärkelse som 4-åring. Därefter kom Good Lilly (e EG Goodwin), som blev näst bästa gångartstalang på ungponnychampionat 2014 som 5-åring. Good Lilly har också haft fina framgångar inom dressyr.

    Dufva såldes, men köptes sedan tillbaka för att fortsätta som avelssto efter att Nora gått bort.
    – Jag ville bevara hennes linjer, säger Lotta.

    Kastade fölet i åttonde månaden

    Dufva betäcktes först med SWB-hingsten Algot 1182 (e Cardento) Tyvärr kastade hon fölet i åttonde månaden.
    – Det var hemskt. Dufva fick placentit, fölet kom ut levande men fick avlivas omgående. Den var ju inte färdigutvecklad, säger Lotta.

    Samma år kastade också Lottas holsteinersto Calippa, efter att ha varit på 90-dygns kontroll.
    – Calippa blev stressad av transporten och på kvällen kom det ut ett foster.

    Calippa betäcktes om året efter och gick tiden ut.
    – Men tyvärr kom fölet baklänges och fastnade halvvägs. Vi fick kämpa för att få ut det viket tog lång tid, så fölet dog, berättar Lotta.
    Calippa fick senare avlivas på grund av de skador som uppstod.

    – Det året var jag nära att ge upp, men min mentor och goda vän Eva ”Oa” Gudmundsson, som driver Flemminge seminstation, sa till mig att ”det är klart du ska fortsätta, du kan inte ge upp så lätt”.

    Ponnyavel_22
    Lottas Make Roger Träff är turligt nog hovslagare. På bilden syns även Norrhults Rebelle (e Belissimo RP 193 u Jarno RP 145). Foto: Sandra Nordin Johansson

    ”Mer säkert resultat storleksmässigt”

    Dufva betäcktes om med SWB-hingsten Silber Sky F 1252. Resultatet blev Silvana, som nu är 162 cm i mankhöjd som 4-åring.

    Efter det använder Lotta oftast ridponnyhingstar med konsoliderad härstamning. Oftast är det tysk eller holländsk stam bakom dessa hingstar.
    – Det ger ett mer säkert resultat storleksmässigt och temperamentsmässigt.

    Varför det numera är ridponny för hela slanten beror på att det ofta är trevliga individer, enligt Lotta.
    – Jag älskar de här ponnyerna. De är lätta att ha att göra med och vackra att se på. Det är som att gå ut och ha en juvelask i stallet varje dag. Dessutom äter de en tredjedel av vad stora hästar äter.

    Ponnyavel_13
    Unghästarna går på lösdrift på gården. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Kostnaderna för att avla ridponny är lägre än när det gäller SWB. Språngavgift och dräktighetsavgift kan ligga någonstans runt 7 000 kronor. Sedan tillkommer stationsavgifter, veterinär med mera.

    Drömmer om att utbilda längre

    – Det är god efterfrågan på ponnyer eftersom det börjar bli brist på dem. Priser på ponny har varit relativt höga nu, beroende på utbildningsnivå såklart. Men det finns en oro nu med kriget och alla prisuppgångar som följer med det. Kommer man ha råd att ha häst på samma sätt som innan? Om man ska satsa eller pausa vet jag inte, men jag kör väl på, säger Lotta.

    Drömmen är att ha ponnyerna kvar till de är fem-sex år för att hinna utbilda dem, för att sedan sälja dem.
    – Då är det också lättare att placera dem hos rätt familj. Men ibland säljs de redan som treåringar.

    Ponnyavel_23
    Våren har ännu inte nått Linköping när Ridsport är på besök. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Lotta har hjälp av ett par tjejer med inridning och hantering av ungponnyerna. Även Lisa Maria Norlander har varit till hjälp med inridning och utbildning inför tester. Men det mesta gör hon själv, och familjen är också med och hjälper till.

    Ponnyavel_11
    Framtidslöftet Norrhults Stitch. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hoppas på godkänd hingst

    På lösdriften går en stilig kille, Norrhults Stitch som är efter Lunds Bitsch Boy undan Dufva, som Lotta hoppas mycket på.
    – Han ska visas och förhoppningsvis bli godkänd som hingst. Han är fantastisk, en riktig sagohäst, och han rör sig jättebra.

    Ponnyavel_09
    Att ridponnyerna är lätta att ha hand om och har trevligt temperament är två plus när det gäller rasen, menar Lotta Träff. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Just nu finns fyra ston i stallet till avel. Bland annat det fina stoet B Caressa (e Karlsfälts Caruso-Darwin), som är mamma till fantastiska B Capriole, B Caprice med flera. Förra året blev B Caressas dotter Reactive Sun (e FS Numero Uno) högst bedömda 4-åring på kvalitén.

    Årets föl med B Caressa, Norrhults Hermione, är efter welsh cob-hingsten Linner Hedwr, som har samma linjer bakom sig som Cippyn Red Crusador, som är pappa till B Capriole.

    Någon lösdrift för mamma och föl kan det inte bli, dock. I trakterna finns varg, så sto och föl kommer in på natten. Kanske en del av att hästarna här verkar bli vana vid hantering och människor. Eller så är de bara nyfikna i och med generna, som lilla juvelen Norrhults Hermione.

    Ponnyavel_21

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden