Sverige
23 november 2021 06:20

Ridhus olagligt efter beslut i högsta instans

Nekas tillståndEtt ridhus i Skåne uppfördes i ett område med ett särskilt skydd för landskapsbilden. Trots att ridhuset fick bygglov står det nu klart att det byggts i strid mot gällande regelverk.

Ridhus olagligt efter beslut i högsta instans
Efter prövning i tre instanser står det nu klart att ridhuset i Skåne inte får tillstånd. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Ägarna till gården sökte och fick bygglov hos sin kommun för ridhuset 2018. Men först när ridhuset var färdigt kom det fram att även länsstyrelsen skulle godkänna bygget, eftersom gården ligger i ett område som omfattas av landskapsbildsskydd.

Det innebär att länsstyrelsen kan säga nej till byggnationer som blir för dominerande i landskapsbilden. Rena jordbruksbyggnader som maskinhallar behöver inte prövas mot landskapsbildskyddet, men ridhus hamnar ofta i en gråzon när det gäller hur myndigheterna klassar dem.

I detta fallet sade länsstyrelsen nej till ridhuset, eftersom placeringen ansågs vara för dominerande i landskapsbilden.
Ägarna överklagade först till mark- och miljödomstolen, som gick på länsstyrelsens linje, och sedan även till mark- och miljööverdomstolen, som är högsta instans, och som också slog fast länsstyrelsens beslut.

Därmed saknar ridhuset tillstånd.
− Det som händer nu är att frågan blir ett ärende för våra tillsynspersoner på länsstyrelsen, och det troliga är att ägarna får föreläggande att ta bort byggnaden, säger Anders Johansson på länsstyrelsens naturprövningsenhet i Skåne.

Han säger också att stora delar av Bjärehalvön och trakten kring Simrishamn har restriktioner som en följd av landskapsbildskyddet.
− Men de allra flesta ärenden vi hanterar gäller byggen av altaner eller av Attefallshus. Det är sällan det handlar om stora byggnader som ridhus.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden