Sport
19 oktober 2018 14:02
Ridsportplus

Riksidrottsnämnden har sagt sitt om avstängd ryttare

BeslutDet var ett riktigt beslut att stänga av en ryttare och en hästägare efter att en häst tävlats på Strömsholm trots att misstänkt virusabortsmitta fanns på deras anläggning. Det har Riksidrottsnämnden nu beslutat.

Riksidrottsnämnden har sagt sitt om avstängd ryttare
Stallet hälls isolerat tills vidare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Kichigin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Ryttaren och en anhörig, tillika hästägare, överklagade beslutet om avstängning i sex respektive nio månader till högsta instans, Riksidrottsnämnden.

Förbundet påpekar också att man måste beakta konsekvenserna av risken för smittspridning, både i form av lidande för djuren och de sportsliga och ekonomiska konsekvenserna för andra tävlande och hästägare.

I sitt överklagande skrev de bland annat att det förekommit missuppfattningar om händelseförloppet, och att de anser att de följde veterinärens rekommendation om isolering eftersom det inte förekom några kontakter mellan det sto som kastade sitt föl och den häst som några dagar senare tävlade på Strömsholm.

De menade också att domen innebär att ingen häst som kan vara latent bärare av abortvirus kan tävla, och ville att Riksidrottsnämnden prövade rimligheten i det.

Lidande för djuren
Svenska Ridsportförbundet skriver i sin inlaga till Riksidrottsnämnden att regler om djurskydd och smittorisker måste värderas högt. Förbundet påpekar också att man måste beakta konsekvenserna av risken för smittspridning, både i form av lidande för djuren och de sportsliga och ekonomiska konsekvenserna för andra tävlande och hästägare.

Riksidrottsnämnden håller med Svenska Ridsportförbundet, och skriver i sitt beslut att det förelegat en sådan misstanke om smitta, som borde ha fått ryttaren och hästägaren att avstå från att tävla. ”Mot bakgrund av vad som framkommit angående risken för smittspridning av sk EHV-1-smitta, den allmänna rekommendationen från Statens Veterinärmedicinska anstalt om att ett stall med sådan smitta genast bör isoleras och att den veterinär som kontaktades av hästägaren just rekommenderade isolering instämmer Riksidrottsnämnden i Disciplinnämndens bedömning om att det förekom sådan misstanke om smitta, som borde ha föranlett ryttaren att inte starta i tävling. Detta måste både ryttaren och hästägaren ha förstått”.

Går inte att överklaga
Därmed står Ridsportförbundets disciplinnämnds beslut om avstängning fast. Ryttaren stängs av i sex månader och hästägaren i nio månader.

Riksidrottsnämndens beslut kan inte överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-