Veterinärt
11 december 2019 11:35
Ridsportplus

Så funkar det: Kortison i leden

KortisonbehandlingarVarför skiljer sig intervallerna mellan kortisoninjektioner för människa och häst? Hästar kan få tätare ledinjektioner än de maximalt fyra per år, som brukar gälla på humansidan. Ridsport reder ut varför det är skillnader.

Så funkar det: Kortison i leden
Hästar kan få injektioner i en led oftare än vad som gäller för människor. Det beror bland annat på att preparaten som används kan ha kortare verkningstid. Foto: Lottapitctures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Veterinär Johan Lenz på veterinärkliniken Jonas Tornell AB, Spannarp, förklarar hur det hänger ihop:
– Det finns tre viktiga basfakta att utgå från. Det första är att leden inte mår bra av inflammation, det andra att orsaken till ledinflammationen är avgörande för hur ofta och med vilket preparat man behandlar.
– Det tredje är att kortison är en samling mediciner med olika lång och kraftig effekt. På människa används ibland mycket långtidsverkande kortison, vilket inte görs på hästar, bland annat på grund av dopningsreglerna.

Försvinner snabbt ur leden

Vid lättare inflammation i en ledkapsel är det vanligt med antingen korttidsverkande kortison, hyaluronsyra eller regenerativa terapier som IRAP, PRP eller liknande.
– Med korttidsverkande preparat, som försvinner ur leden på några få dagar, kan du behandla betydligt oftare utan risk för negativa biverkningar. Så normalt är det inte farligt att behandla upprepade gånger, men man måste fråga sig varför hästen inte har svarat på behandling, om den inte har förväntad effekt, säger Johan Lenz.
– En behandlad led ska visa tydlig bättring inom ett par till tre veckor. Om den inte gör det bör man fundera över om man har rätt diagnos.

Man måste fråga sig varför hästen inte har svarat på behandling, om den inte har förväntad effekt.

Orsaker till att behandla leder kan variera. Från inflammation i ledkapsel till leder med mer långtgående degenerativa förändringar (artros).

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden