Nyheter
1 december 2019 16:16
Ridsportplus

Så julpyntar du säkert i stallet

SäkerhetAdvent står för dörren och med det suget efter julpynt. Får man använda ljusslingor i stall eller inte, med tanke på brandsäkerheten? Är det okej med LED-lampor eller kanske slingor som går på batteri? Vi har snackat med elektriker som reder ut saken.

Så julpyntar du säkert i stallet
Det gäller att ha koll på pyntet. Stallmiljön är brandfarlig och armatur utan rätt säkerhetsklass kan ge både katastrofala följder och höga kostnader om olyckan är framme. ArkivFoto: Fermate/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I facebookgruppen Bygga & Renovera Stall har en diskussion om ljusslingor i stall utbrutit. Olika deltagare har fått olika besked från olika försäkringsbolag om huruvida det är okej med ljusslingor i stallet.

En av dem som gett sig in i debatten på Facebook är elektrikern Ann-Kathrin Ickler, som ofta jobbar i stall.

Ann-kathrin-ickler_elektriker
Ann-Kathrin Ickler. Foto: Privat

– Jag skulle inte rekommendera det över huvud taget. Man hör och ser folk som har det, men om man har otur och det börjar brinna säger försäkringsbolaget att man får betala allt, säger Ann-Kathrin Ickler.

Hög IP-klass krävs

Hon var på ett stall som brunnit ner för två år sedan för att leta efter källan till branden.
– Vi hittade en armatur som inte var d-märkt i stallet som startat branden och ägaren fick betala allt själv, säger Ann-Kathrin Ickler.

I stall måste man ha hög IP-klass, ju högre klass desto bättre skydd.

– För elektrisk eller elektronisk utrustning i krävande miljöer, där damm, korrosiva ämnen, fukt och vatten kan tränga in, är en god kapsling av yttersta vikt för att minska riskerna för elchock, brand och explosion. Det är det IP-klassningen handlar om, säger Joakim Jonsson, elexpert på Brandskyddsföreningen.

Detta krävs i ett stall

Elektriska ljusstakar, adventsstjärnor eller ljusslingor för inomhusbruk uppfyller inte den IP-klass ett häststall kräver.
– Därför är de inte godkända i dessa utrymmen, säger Joakim Jonsson.

I ett stall krävs IP 54 D. Bokstaven D talar om att ytterhöljet på en armatur har en begränsad temperatur som inte kan orsaka en brand.

– Det finns inga julslingor som är D-märkta, inte vad jag vet, och i så fall är de väldigt dyra, säger Ann-Kathrin Ickler.

Risk med batteridrivet

Hon rekommenderar inte heller batteridrivna slingor eller ljus.
– Det kan bli en kortslutning, och då kan det bli gnistor. Det kan bli en dammexplosion och höet i närheten kan börja brinna. I sadelkammare behöver man inte så hög ip-märkning, om man har en egen brandcell för sadelkammaren.

Avslutningsvis ger Brandskyddsföreningen ett råd.

– Undvik samtliga elanslutna juldekorationer inne i stallet. Att dekorera med avsedda belysningsslingor för utomhusbruk utvändigt runtom stallbyggnaden är helt okej, säger Joakim Jonsson.

Läs mer om vilka krav som gäller för elinstallationer i lantbruk här!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden