Hoppning
6 februari 2018 10:21

SM-arrangör kördes över i banbyggarfråga

SMHoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg ska bygga SM i Billdal i sommar. Det har hoppkommittén beslutat, trots att arrangerande Billdals Ridklubb ville ha en annan banbyggare.
− Det känns märkligt att hoppkommittén utser sin egen ordförande till banbyggare, säger Carina Olofsson i Billdals Ridklubb.

SM-arrangör kördes över i banbyggarfråga
Arrangören Billdals RK hade redan börjat planera när de fick besked att en annan banbyggare var bestämd. Foto: Roland Thunholm

Redan i höstas tog Billdals Ridklubb kontakt med Fredrik Malm och frågade om han kunde bygga utomhus-SM i juli.
− Vi kommer väldigt bra överens med honom, och vi hade börjat planera klasserna när vi fick besked från Ridsportförbundets kansli att Jonas Holmberg skulle vara banbyggare på SM, säger Carina Olofsson från Billdal.

Så säger

reglerna

”Vid elittävlingar och mästerskap ska banbyggare utses i samråd med SvRFs hoppkommitté.”
TR III moment 396.3.4

”Banbyggare kan utses av SvRF:s hoppkommitté.”
Ur reglerna till alla individuella SM i hoppning.

− Vi har absolut inget emot Jonas, som är en väldigt bra banbyggare och som har byggt hos oss förut, men vi och alla funktionärer hade riktat in oss på att ha Fredrik, så detta känns tråkigt, fortsätter Carina Olofsson, som inte kände till att hoppkommittén har rätt att utse banbyggare vid SM.
− Fredrik Malm byggde vårt inomhus-SM i november, och då hörde vi inget från hoppkommittén.

Ska utses i samråd

I tävlingsreglementet står det att banbyggare vid mästerskap ska utses i samråd med Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté, men det är först i år som det är inskrivet också i regelverket för SM i hoppning att hoppkommittén kan utse banbyggare. − SM-arrangören ska självklart tänka på vem de vill ha som banbyggare, och sedan för vi en dialog med arrangören, säger Robert Solin, nationell samordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundets kansli.

Hur långt i förväg sker en sådan dialog?
− Det ska givetvis ske med god framförhållning, men eftersom det är första året med de nya reglerna arbetar vi nu med att hitta rutiner. Och om SM-arrangörer har frågor eller synpunkter är det bara att lyfta luren, säger Robert Solin.
Hur ofta hoppkommittén tänker utnyttja sin rätt att utse banbyggare vid SM kan Robert Solin inte svara på.
− Hoppkommittén har möjligheten att besluta för att säkerställa att uppdraget fördelas på ett bra sätt, säger han.

Förvånad arrangör

Carina Olofsson i Billdals Ridklubb är inte bara besviken på att klubbens önskemål inte vann gehör. Hon är också förvånad över att hoppkommittén valde sin egen ordförande till SM-banbyggare.
Jacob Hellström är vice ordförande i hoppkommittén och höll i klubban när beslutet fattades.
−Det var inget konstigt med det här beslutet. Jonas är en av Sveriges bästa banbyggare och det vore märkligt om han inte ska kunna bygga ett SM bara för att han är ordförande i hoppkommittén, säger Jacob Hellström.
−Det är viktigt att inte en och samma banbyggare får alla SM, utan att det sprids på flera. Alla bör också ha klart för sig att hoppkommittén äger frågan, eftersom det står i SM-reglerna, fortsätter han.

Banbyggare på SM

de senaste åren

2012
Inomhus-SM Flyinge Maria Alfredsson
Utomhus-SM Fredrik Malm
2013
Inomhus-SM Lennart Lindelöw
Utomhus-SM Peter Lundström
2014
Inomhus-SM Maria Alfredsson
Utomhus-SM Leif Hall
2015
Inomhus-SM Maria Alfredsson
Utomhus-SM Leif Hall
2016
Inomhus-SM Peter Lundström
Utomhus-SM Peter Lundström
2017
Inomhus-SM Fredrik Malm
Utomhus-SM Sundbyholm Peter Lundström

Är det rimligt att samma person samtidigt kan vara ordförande i hoppkommittén och banbyggarnämnden och dessutom bygga utomhus-SM? Ja, tycker tävlingssektionens ordförande – läs mer i Ridsports artikel här (PLUS).

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden