Världen
10 december 2018 17:00

Smällarna kostade hästen livet – händelsen engagerar stort

DanmarkEtt känslofyllt inlägg om hur några smällare kostade en häst livet har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Nu hoppas ägaren att folk ska förstå konsekvenserna av att skjuta smällare i närheten av hästar.

Smällarna kostade hästen livet – händelsen engagerar stort
Hästarna fick panik när det sköts smällare i närheten av hagen. En av hästarna skadades så illa att den var tvungen att avlivas (bilden har inget samband med texten). Arkivbild: A Taiga/Istock

I Danmark skrämdes förra veckan hästen Pixie när några ungdomar smällde smällare alldeles vid hennes hage. Stoet fick en sådan panik att hon flydde ur hagen med stängslet hängande efter sig. Under flykten skadades hon så allvarligt att hennes liv inte gick att rädda.

Pixies ägare gick ut med en öppenhjärtig uppmaning till alla att verkligen tänka sig för innan man använder fyrverkerier och smällare.
”Jag hoppas det finns några som kommer att förstå budskapet”, skriver den förkrossade ägaren på Facebook, där hon även beskriver hur hon och många andra hästägare går tiden mot nyårsfyrverkerierna till mötes med fruktan.

Delats över 30 000 gånger

Inlägget om Pixie har fått stor uppmärksamhet i media och har nått långt utanför Danmarks gränser. I dagsläget har ägarens inlägg delats närmare 32 000 gånger, har 20 000 reaktioner och nästan 5 000 kommentarer. I danska Ridehesten skriver ägaren mer utförligt om händelseförloppet, och hon hoppas att folk ska förstå konsekvenserna som kan komma av skjuta fyrverkerier och smällare.
”Jag hoppas att många föräldrar förhoppningsvis också vill ta ett samtal med sina barn och unga”, säger ägaren till Ridehesten.

Varje år rapporteras om hästar och andra djur som skräms av fyrverkerier – inte sällan med dödlig utgång. Speciellt nyårsnatten är många hästägares mardröm. Här hittar du några av Ridsports tidigare artiklar om fyrverkerier och smällare som publicerats de senaste åren:

Här kan du se ägarens inlägg som delats tusentals gånger i sociala medier:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden