Sport
12 maj 2023 09:59

Stortävling ställs in på grund av EHV-smitta

SmittskyddI dag, fredag, skulle Växjö Spring Show med närmare 600 starter ha börjat. Men så blir det inte.

Stortävling ställs in på grund av EHV-smitta
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Efter att Länsstyrelsen Kronobergs län häromdagen meddelade att det har konstaterats EHV-1 hos en häst häst i Växjö kommun ställs tävlingar i Växjö in.

Det handlar om Växjöortens Fältrittklubbs stortävling Växjö Spring Show på Abena Arena i Bergunda. ”Anläggningen är stängd och södra stallet är tillsvidare isolerat. Med stängd anläggning menas att inga hästar får lämna anläggningen och vi tar ej emot besökande hästar utifrån. Det är behandlande veterinär som i samråd med SVA och länsveterinär beslutar om hur vår åtgärdsplan ser ut. Allt för att minska smittspridning och förhindra att fler hästar insjuknar. Som påtalat tidigare tas alla beslut och görs alla åtgärder med alla hästars välmående i centrum,” skriver ridklubben på sin webbplats.

Det handlar om en insjuknad häst på ridklubben anläggning och denna är isolerad.

Närmare 600 starter skulle ha genomförts, med bland annat kval till Falsterbo. Klubben meddelar via appen Equipe att alla anmälningsavgifter kommer att betalas tillbaka.

EHV-1 är ett virus som finns i flera olika former, bland annat en neurologisk form som kan orsaka förlamning. I Växjö ska det handla om varianten som till vardags kallas virusabort och som kan göra att dräktiga ston kastar sitt foster.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden