Veterinärt
29 oktober 2018 19:00
Ridsportplus

Studie ska ge svar på om tillskott hjälper mot mask

MaskResistens mot substanserna i avmaskningsmedel är ett växande problem och det behövs andra sätt att minska antalet maskar i hästarna. En studie kring den lilla blodmasken har tagit sin början och nu ska det undersökas om ett visst fodertillskott kan hjälpa till genom att stärka immunförsvaret.

Studie ska ge svar på om tillskott hjälper mot mask
Blodmasklarverna åker snålskjuts in i hästen då hästen betar. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Resistens mot substanserna i avmaskningsmedel är ett växande problem. Det är angeläget att hitta andra sätt att minska antalet maskar i hästarna.

    – När det gäller lilla blodmasken vet vi att larverna kan ligga vilande länge inne i hästen, så hos vissa hästar med stor maskbörda fylls det hela tiden på med nya larver efter att avmaskningen har tagit död på en omgång. Det är dessa hästar som blir ständiga smittspridare, säger Magdalena Haupt, som är initiativtagare till ett nytt projekt.

    Små Blodmaskar Maskar AvmaskningFoto: Sva P: 2016-09 P: 2016-18
    Lilla blodmasken i tarmen hos en häst. Foto: SVA

    Hon besvarar många frågor kring avmaskning på sociala medier i sitt arbete som informatör på Vidilab.
    – Jag ser i våra provtagningar att det finns ett antal hästar som konstant har högt EPG-tal (egg per gram) trots upprepade avmaskningar. Det vore intressant att kunna komma till rätta med det.

    Fodertillskott skulle kunna hjälpa

    Magdalenahaupt2
    Magdalena Haupt.

    – Sedan har jag hört mycket om Verm-X, ett fodertillskott baserat på örter. Det sägs stärka immunförsvaret. Om det fungerar kan hästen själv bilda immunitet mot maskarna.
    – Vi vill hitta ett sätt att stärka dessa hästar så att de inte samlar på sig sådana mängder mask igen. Det är viktigt att få bort maskarna ur systemet på dem, och det vore väldigt intressant om detta visar sig vara ett fungerande sätt.

    Magdalena Haupt kontaktade Eva Kalderon i Klippan, importör av Verm-X, och hon var intresserad av att delta i en vetenskapligt upplagd studie. Detta har tidigare inte gjorts i Sverige; endast någon studie i England.

    – Vi har precis börjat arbetet och hittills deltar 23 hästar. Grundkriteriet är att de har 400 EPG eller högre vid träckprov och att de har haft det en tid, utan att man har lyckats få ner värdena genom avmaskning, säger Magdalena Haupt.

    – Hästar ska vara friska, så att vi kan utvärdera resultatet så säkert som möjligt.

    Studie i vinter

    – Vi har valt att göra studien över vintern, eftersom detta inte handlar om ett avmaskningsmedel som dödar maskarna – tanken är att hästen på sikt själv gör sig av med maskbördan. Det innebär att det kan komma ut ägg och larver i hagarna, så vi uppmanar de deltagande hästägarna att mocka där.

    Intresset för studien har varit stort, berättar Magdalena Haupt.
    – Det gick snabbt att komma i gång, men vi har utrymme för fler deltagande hästar.

    För att allt ska vara så vetenskapligt upplagt som möjligt har Magdalena Haupt fått hjälp av flera forskare som är knutna till Vidilab att utforma studien, bland dem Johan Höglund, professor i veterinär parasitologi vid SLU.

    Så går studien till:
    Först görs ett träckprov för koll av mängden EPG.
    • Sedan får hästarna tillskottet (i pelletsformen) i fem dagar.
    • Efter 21 dagar tas träckprov igen, därefter ges en ny dos i fem dagar.
    • Detta fortsätter tills värdena har kommit ner till under 300 EPG. Därefter får hästen Verm-X var tredje månad. Fortsatta träckprov ska utvisa om hästen så småningom sänker EPG ytterligare.

    I detalj

    Vilka örter ingår i preparatet?

    Innehållet för häst är vitlök, kanel, pepparmint, kryddtimjan, snärjmåra, ålandsrot, kajennpeppar, rödalmsbark, kvassia, fänkål, solhatt och nässlor.

    Preparatet heter Verm-X, tillverkas i England och har funnits på marknaden sedan 2002.  Örtblandningen är registrerad som fodertillskott. Det finns i flytande form, som pulver och som pellets. Utöver för häst finns blandningar för 20 andra djurslag.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 20/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden