Avelsnyheter
21 oktober 2019 13:12
Ridsportplus

Tesla – Breeders-femman som Dujardin älskade

På voltenMonica Müller fastnade för Tesla när hon bara var ett dygn gammal, och köpte henne via sms. Därefter har hon vunnit Kungakannan och deltagit vid flera Breeders Trophy. I årets upplaga kom hon på femte plats, och testridaren Charlotte Dujardin - ja, hon älskade Tesla så mycket att hon gärna hade tagit med sig stoet hem.

Tesla – Breeders-femman som Dujardin älskade
Charlotte Dujardin hade gärna tagit med sig Tesla hem från Breeders Trophy. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB-stoet Tesla vann Kungakannan som 3-åring, och vid årets Breeders Trophy i dressyr kom hon på femte plats. Ridsport har pratat med Teslas ägare Monica Müller som berättar som stoets framgångsrika liv så här långt och om framtidsplanerna.

Tesla var bara ett dygn gammal när Monica Müller köpte henne av Lennart och Lena Nyström. Hon hade då sett brodern Fusion (e Fürstenball) som hon gillade.
– Jag chansade och köpte fölet via sms, berättar Monica.

Gillar mat och barn

Blott ett år gammal försökte Tesla utmana flockens ledarsto, och Tesla visade sig vara en diva som alltid ska ha mat först och alltid vill bli klappad först. Även barn är något som står på Teslas favoritlista.
– Kommer det in barn i hennes hage försöker hon göra sig liten. Helst vill hon lägga huvudet i knäet på dem och hon är jätteförsiktig.

Fakta

Tesla

Ägare: Monica Müller

Stambok: SWB

Född: April 2014

Härstamning: e Skovens Rafael u Theca e Topaasch

Uppfödare: Lennart Nyström

Färg: Mörkbrun

Höjd: 173 centimeter

Aktuell som: Femma i Breeders Trophy i dressyr för 4-åringar.

Expandera

Monica upptäckte snart att hästen även hade humor. Tesla var sex månader gammal när hon kom hem till Monica, och då märktes det att Tesla älskar vatten.
– Hon badade i vattenkaret varje dag, så vattnet var alltid smutsigt. Inte förrän vi lyft upp karet på tre höga pallar slutade hon.
– Lämnas vattenslangen obevakad tar Tesla den och springer omkring med den i munnen.

Vann Kungakannan

Tesla vann Kungakannan som bästa 3-årssto vid Breeders Trophy 2017. Sedan betäcktes hon och i år deltog hon som 5-åring i 4-årschampionatet och gick in på femte plats efter stora lovord från testryttaren Charlotte Dujardin som gärna hade tagit Tesla med sig hem, trots att förutsättningarna inför testridningen var inte de bästa.
– Charlotte Dujardin körde många skämt på hästen hon red före oss och publiken gapskrattade. Tesla blev väldigt spänd och när hon blir det vill hon bar springa.
– Ändå skötte hon sig tillräckligt bra för att visa sina kvaliteter.

Charlotte-dujardin-esla-3-190928-rt
Charlotte Dujardin på Tesla. Foto: Roland Thunholm

Galoppen är Teslas paradgren. Även om de andra gångarterna också är utmärkta blir det alltid några tiondelar mer på galoppbetyget. Hon är heller inte främmande att ta sig över hinder, om hon får.

Ska ut i sporten

Tillsammans med sin tränare Anne Persson har Monica Müller själv utbildat Tesla. Två månader före Breeders beslöt hon sig för att satsa och satte stoet hos Sandra Sterntorp, som matchade henne till Breeders. Planen är att Tesla ska fortsätta utbildas och gå i sporten. Monica Müller tycker att hon är för värdefull för att stå i avelsboxen annat än via embryotransfer, och funderar därför på försäljning.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-