Hoppning
12 december 2021 17:02

Världscupen färdighoppad – tysk 23-åring i topp

InternationelltSäsongens femte deltävling i världscupen i La Coruña, Spanien bjöd på en ung tysk segrare. Angelica Augustsson Zanotelli såg till att det blev svenskt på prispallen.

Världscupen färdighoppad – tysk 23-åring i topp
Angelica Augustsson Zanotelli Kalinka van de Nachtegaele tävlar i världscupen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Världscupklassen startade klockan 17 och går att följa på flera sätt. Det handlar om en 1,60-hoppning och avgörs vid lika antal fel genom en omhoppning med 39 ekipage på startlistan.

Banan bestod av 13 hinder 16 språng i den lite trånga arenan med en trekombination redan som hinder 5.

Det blev en fin start genom Tysklands Philipp Schulze Topphoff som satte en felfri runda tillsammans med Concordess NRW. Nästa startande var hemmaryttaren Eduardo Alvarez Aznar som fick publiken att utbrista i ett förskräckt sus när han inte fick till den korta svängen mot en stor oxer i slutet på banan. Hästen Bentley de Sury gick av alldeles för tidigt och cyklade sig igenom hindret. Han landade dock på fötterna och ryttaren, som tappade balansen i landningen, lyckades också hålla sig kvar men valde att utgå.

Belgiens Ludo Philippaerts har gjort comeback på tävlingsbanorna och satte en fin runda, även om en stigbygel tappades på slutet. Han har tagit över Laurier från sina söner. Det blev ett ynka tidsfel för ekipaget.

Frankrikes Julien Anquetin fick problem i trekombinationen och valde att utgå.

Första svensken

Petronella Andersson bjöd på en väl avvägd runda med fint hoppande Castres van de Begijnakker Z. Ekipaget fick svårigheter som trekombinationen att se enkel ut. På näst sista hindret, med en lätt liggande planka överst, blev det en liten touch och plankan föll. Det blev 4 fel för första svenska ekipaget i klassen.

Nederländernas Marc Houtzager/Sterrehof’s Dante N.O.P. säkrade omhoppningen genom att sätta en säker nolla. Belgienbaserade norskan Victoria Gulliksen såg ut att ha något riktigt bra på gång, men fick 1 fel för tiden.

Angelica Augustsson Zanotelli styrde storgalopperande Kalinka van de Nachtegaele noggrant runt den trånga banan och bjöd på idel fina språng. Mot slutet av banan visade stoet prov på sin viljestyrka och blev lite stark, men Angelica Augustsson Zanotelli hanterade stoet perfekt, var felfri i mål och tredje ekipage till omhoppning när 16 ekipage gjort sitt.

Frankrikes Grégory Cottard satsade friskt med Grégory Cottard. Det höll hela vägen och blev felfritt.

Rev sista hindret

Belgiska EM-ekipaget Olivier Philippaerts/Le Blue Diamond v’t Ruytershof fick lite snopet med sig bakbommen på sista hindret efter en runda som var väl balanserad och säker.

Brasiliens Eduardo Pereira de Menezes levererade en rytmisk runda med smidige H5 Chaganus. Valacken var i tredje sista hindret något, men bommarna låg kvar. Ekipaget avslutade med två höga språng och en felfri runda. Även Irlands Michael Pender/HHS Calais tog sig till omhoppning.

Nederländernas Jos Verlooy hade turen på sin sida ett par gånger när Luciano van het Geinsteinde var i några bommar. Men det höll hela vägen och ekipaget blev det sjunde till omhoppning.

Tysklands välridande Marcus Ehning satte en fräsch galopp i Stargold men fick som flera tidigare problem med sista linjen där den lätta plankan föll. Hästen var även i sista hindret, men bommen låg kvar och det blev 4 fel.

Platt i språnget

Storbritanniens Emily Moffitt red Winning Good med stort tryck, men hästen blev lite platt i språnget över tredje sista hindret och rev ganska grovt. Sedan föll också sista hindret och det blev 8 fel.

Nederländernas Maikel Van der Vleuten hade händerna fulla med att hålla Beauville Z mitt på hindren då hästen, som ofta, drog konstant lite åt vänster. På slutet av banan blev det krångligt, och den korta vägen till tredje sista hindret blev inte optimal, ekipaget kom för nära och avslutade med två nedslag.

Denis Lynch, Irland, som ledde serien innan söndagens omgång, rev ganska ordentligt redan på första hindret. Store Cristello, som såg ut att ha lite svårt att få plats i den lilla arenan, var sedan i flera hinder och slutade på totalt 8 fel.

Equestrian Sport
Douglas Lindelöw med Casquo Blue. Foto: Roland Thunholm

Douglas Lindelöw och Casquo Blue började bra, men kom in lite lågt i trekombinationen och rev de två första hindren där och får inte med sig några poäng från den här omgången.

Till omhoppning

Sju ekipage tog sig till omhoppning.

Första startande Philipp Schulze Topphoff satte press på dem som kom efter genom att vara både snabb och felfri.

Marc Houtzager gjorde vad han kunde, var felfri men långsammare än tysken.

Angelica Augustsson Zanotelli satte upp tempot med sitt fuxsto och fick med henne runt på de korta vägarna. Hon vågade inte riktigt gasa på under transportsträckan mot sista hindret, men fick ett fint språng även där. Felfritt med en tid som var en dryg halvsekund långsammare än ledarens. Hon lade sig som tvåa men petades direkt ner till tredje plats av Grégory Cottard.

Michael Pender gick verkligen för seger. Det blev hittills snabbaste tiden, men ett nedslag. Även Eduardo Pereira de Menezes fick ett nedslag.

Satsade allt

Sista startande i omhoppningen, Jos Verlooy, satsade allt och tog riktigt korta vägar. Hästen slog nästan knut på sig för att ta sig över. Det blev en snabb tid, men ett nedslag på slutet. Detta gjorde att Angelica Augustsson Zanotelli slutade trea.

Petronella Andersson slutade på 14:e plats och Douglas Lindelöw på plats 33. Angelica Augustsson slutade trea och blott 23-årige Philipp Schulze Topphoff vann.

 

Liveresultat

Banskiss

Livesändning SVT Play

Livesändning ClipMyHorse

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden