Sverige
19 januari 2018 17:26

Uppfödare slipper betala 800 000 efter omhändertagande

DomConnemarauppfödaren Jörgen Folkesson slipper betala över 800 000 kronor som polisen krävt honom på efter att hästar omhändertogs på hans gård.
Det har Helsingborgs tingsrätt slagit fast i en dom.

Uppfödare slipper betala 800 000 efter omhändertagande
Tingsrätten slår i sin dom fast att det finns alltför många tveksamheter för att uppfödaren ska behöva betala fakturorna. Foto: Istock

I domen från Helsingborgs tingsrätt staplas olika händelser på varandra, alltsedan den dagen 2012 när polisen omhändertog 41 hästar hos uppfödaren, som då hade fått restriktioner i hur många hästar han fick hålla på gården.

Fem av hästarna hade annan ägare, men de övriga hästarna såldes så småningom på auktion. Flera personer vittnade inför tingsrätten om att hästarna var i betydligt sämre skick då än när de omhändertogs. De såldes för i snitt 14 000 kronor, trots att de normalt borde ha sålts för 45 000 kronor, enligt uppfödaren.

När vinsten för hästarna räknats bort återstod en faktura på 511 000 kronor för omhändertagandet, som uppfödaren Jörgen Folkesson har vägrat betala. Han har hävdat att den organisation som tog hand om hästarna har tagit mer betalt för skötseln av hästarna än vad som är rimligt, och han har dessutom anklagat organisationen för vanvård eftersom hästarna hade både skador och lusangrepp när de såldes på auktionen.

Tveksamheter enligt tingsrätten

Polisen gjorde ännu ett omhändertagande av hästar hos uppfödaren 2015. Hästarna tillhörde inte Folkesson, som dessutom skulle få en månad på sig att göra sig av med hästarna på egen hand. Men det dröjde bara tre dagar innan polisen började hämta hästar. Polismyndigheten i Skåne har skickat en faktura på över 300 000 för detta omhändertagande, och även denna faktura har uppfödaren vägrat betala.

Tingsrätten slår i sin dom fast att det finns alltför många tveksamheter för att uppfödaren ska behöva betala dessa fakturor.
Det faktum att hästarna skadats och farit illa under efter att de blivit omhändertagna är en sådan sak.

Tingsrätten ställer sig också frågande till fakturorna för hovvård under omhändertagandet, när flera vittnen har intygat att hästarnas hovar inte hade blivit verkade på månader.

Frias från betalningsansvar

”Det finns mot bakgrund härav anledning att ifrågasätta om detta är en kostnad som Polismyndighetens underleverantör verkligen har haft. Någon bevisning som styrker att hästarna verkats under omhändertagandet har inte lagts fram”, skriver tingsrätten.

Omständigheterna kring omhändertagandet 2015 ifrågasätts också i domen. Tingsrätten skriver att djuren som omhändertogs inte fanns på uppfödarens fastighet, och att det inte finns några bevis för att han förfogade över djuren när de omhändertogs.

Tingsrätten befriar Jörgen Folkessson från allt betalningsansvar för de olika omhändertagandena av hästar. Däremot får Polismyndigheten betala uppfödarens rättegångskostnader, som stannar på 240 kronor.

Tidningen Ridsport har tidigare berättat om Jörgen Folkesson och hans syn på händelserna som ledde till att han fick djurförbud.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden