Världen
25 april 2019 11:18

Upprop mot djurmisshandel i Egypten

NamninsamlingDe senaste dagarnas avslöjande om hur hästar och andra djur i Egyptens turistnäring behandlas har väckt starka känslor. Här kan du lyssna på en krönika hos Sveriges Radio samt klicka dig vidare till en namninsamling mot djurmisshandel i turistorter.

Upprop mot djurmisshandel i Egypten
Det är djurrättsorganisationen Peta som ligger bakom avslöjandet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild

Det var häromdagen som bland annat Aftonbladet publicerade bilder och material från djurrättsorganisationen Peta som visade hur hästar och andra djur misshandlades och vansköttes i Egypten.

Det handlade främst om djur som används som drag- och riddjur till turister i landet.

Materialet har väckt reaktioner, och på torsdagens morgon publicerade bland annat Sveriges Radio en krönika av sin korrespondent Cecilia Uddén om ämnet. ”Även om det är en turistfälla, så har jag svårt att motstå det vackra ljudet av klapprande hästhovar i städer. Vid Nilen i Luxor, vid pyramiderna i Kairo. Ljudet som representerar både romantik och vildsint frihet.

Men när klappret övergår i det där läskiga halkljudet, när hästen på grund av sin tunga turistbörda i vagnen liksom glider baklänges nerför backen intill sfinxen och kusken piskar. Då vänder det sig i magen på många turister, de kliver ur hästdroskan i protest och lovar sig själva att aldrig mer återvända till detta hemska land där man inte kan behandla djur med respekt,” säger hon.

Lyssna på Cecilia Uddéns krönika nedan.

Djurrättsorganisationen Peta har också startat en namninsamling med syfte att påverka Egyptens turistminister för att få djurplågeriet vid turistorter att upphöra. OBS! Starka bilder.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-