Dressyr
23 oktober 2021 18:41

Dansk dynamit i världscupens säsongspremiär

InternationelltUnder lördagens kväll gjorde 14 ekipage upp om säsongens första världcuppoäng i danska Herning med en svensk i startfältet. Det blev dansk triumf med hemmaekipage på både första och andra plats.

Dansk dynamit i världscupens säsongspremiär
Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower är på plats i Danmark. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Roland Thunholm

Klockan 18.30 började säsongens första världscupkür med att klassens enda svenska ekipage. Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower (KWPN val f 2004 e Painted Black-Armstrong, uppf T. Verhoeven, Tilburg, äg Lövsta Stuteri) red in på arenan i danska Herning och publiken fick vänta tills näst sist för att se hemmafavoriten Cathrine Dufour. När hon väl kom in gav hon publiken det den ville ha och fixade segern.

Det svenska ekipaget började med ett travprogram där mycket hände. Hästen var mer avspänd än i fredagens Grand Prix och visade aktiv piaff och passage men lite svag första ökning. Skritten var avspänd. Galoppdelen började med dubbelpiruetter, saxen var noggrann.

I slutet av en bytesserie stannade hästen upp och slog sig fri från handen ett ögonblick, men fortsatte sedan vidare i programmet som avslutades med passage på medellinjen. Det blev 71,68 procent.

Nederländernas Vincent van Gasselt och Delacroix 11 var andra ekipaget ut och visade ett fint galopprogram där den 13-årige KWPN-hingsten imponerade extra mycket i ökningen. Det blev 75,015 procent.

 

Nederländernas Thamar Zweistra och Hexagon’s Double Dutch glänste i vissa partier, som till exempel den sista halten och galoppökningen. Ekipaget hade också en svår linje från galoppökning direkt till piaffpiruett. Däremot blev det ett litet missförstånd i ettorna och i ena galoppiruetten tappades rytmen. Ekipaget fick 73,13 procent.

Tysklands Frederic Wanders och Bluetooth Old hade ett program där musiken följdes fint och passade bra till ekipagets uttryck. Skritten var inte så mycket att skryta med, men den ökade traven var härlig. Galoppdelen var kreativ och allt satt som det skulle. Avslutningen blev passage med enhandsfattning på medellinjen. Domarna gav ekipaget 75,715 procent.

Dansk ledning

Första danska ekipaget var Charlotte Heering/Bufranco som hade ett mjukt men ändå kraftfullt och händelserikt program. Galoppdelen var fint i uppförsbacke och ettorna jättefina. Inför den sista piaffen tappade ekipaget energi och det blev några skrittsteg. Det blev änd 76.315 procent och ledning för ekipaget.

Nederländernas Marlies van Baalen och magnifike och uttrycksfulle Go Legend slutade på 74,770 efter att misslyckats en del med skritten.

Tyska fälttävlanslegendaren Ingrid Klimke och Franziskus 15 gjorde sin uppvisning till latinorytmer. Programmet hade hög svårighetsgrad, bland annat ettor och tvåor på båge där ettorna misslyckades. Den ökade traven var Skadan reparerades dock i ekipagets jokerlinje där ettorna fungerade fint. I avslutningen hade hon också flera vändningar i piaff.

Svårigheterna betalade sig och ekipaget fick 78,750 procent och tog ledningen i klassen.

Två danskor på raken

Hemmaryttaren Anna Kasprzak lotsade sin Rock Star 13 genom fina dubbelpiruetter och en skritt där valacken verkligen använde hela sin kropp. Det blev 76,845 procent.

Danmarks Lone Bang Larsen/Thranegaardens Rostov fick publiken att klappa i takt till musiken av Adele när hon avslutade med passage på medellinjen. Innan dess hade ekipaget levererat ett tekniskt fint program med bland annat fin ökad trav. Det blev en liten miss i en bytesserie, men ekipaget slutade på 79,525 och tog över ledningen.

Energisk piaff

Nederländernas Dinja van Liere och blott 9-årige Hermes fick domarna att trycka på nian för både sin energiska och taktmässiga piaff och passage som båda vara utmärkta genom programmet. De briljerade i sin avslutning med att göra en piaffpiruett i 360 grader på medellinjen. Men programmet hade flera andra höjdpunkter som den ökade traven och det blev 84,360 procent – och stor ledning.

Carina Cassøe Krüth, Danmark, gjorde segergest efter sin uppvisning med Heiline’s Danciera efter en kür med fantastisk ökad skritt och fina travslutor. Ekipaget slutade på 86,395 procent.

Favoriterna Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy hade svårigheter som att gå in i dubbelpiruett direkt från ökad galopp samt att gå direkt från tvåor till ettor på båge. Programmet präglades av harmoni och avspändhet och allt satt perfekt till musiken. Piruetterna gav flera tior i betyg. Det blev 87,115 procent och ledning i klassen när ett ekipage återstod.

Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Zack levererade ett fint program och slutade på 80,880 procent efter bland annat fina travslutor och en liten miss i en bytesserie.

Det blev seger för Cathrine Dufour  och danskan grät här hon intervjuades efteråt sin seger.
– Han satte inte en hov fel. Och publiken här är fantastisk.

Carina Cassøe Krüth blev tvåa och Dinja van Liere trea.

Arrangörens webbplats
Startlista 
FEI TV/ClipMyHorse sänder

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden