Hoppning
15 april 2018 14:02

Världscupfinalen i hoppning: Första omgången klar

Omgången klarSluttampen av världscupfinalen i hoppning är igång och första rundan är hoppad. Framförallt Henrik von Eckermann har en pallplats inom räckhåll – det viktigaste i klassens första omgång bit för bit hittar du här här.

Världscupfinalen i hoppning: Första omgången klar
Douglas och Zacramento. Foto: Roland Thunholm

15.09 Beezie Madden är orubblig än så länge. Den så stabila ledaren sätter felfritt med Breitling LS och är kvar i täten inför den sista hoppningen. Henrik von Eckermann kvar som tvåa på fyra fel och Douglas Lindelöw delad femma. Den sista omgången med topp-20 startar 16.35. Ställning just nu

15.07 Där satt den! Henrik von Eckermann felfri med superstoet Mary Lou och fortfarande kvar på fyra fel.

Ridsport
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou. Foto: Roland Thunholm

15.05  Devin Ryan sätter press på konkurrenterna. Trea inför dagens klass, nu felfritt med Eddie Blue. Två ryttare kvar.

15.02 Douglas Lindelöw och Zacramento fick ett nedslag, räcket nummer fyra. Därefter höll ekipaget ihop det hela vägen och stannar på tillfället på totalt 12 fel – fortfarande med i matchen! Delad totaltvåa just nu när fyra ekipage återstår.

14.53  Tätklungan har börjat ta sig an banan. Eduardo Alvarez Aznar med  Rokfeller de Pleville Bois Margot och Pieter Devos med Espoir ansluter sig till den felfria ligan.

Ännu en förhandstippad favorit, som likt Marcus Ehning, inte fick till det var Harrie Smolders. Två nedslag med Emerald. Två ryttare kvar till Douglas gör entré.
Jag hoppades på bättre resultat, han hade inte samma energi som i fredags. Jag kände att han var lite stum i kroppen, säger Smolders strax efter.

Ridsport
Espoir och Pieter Devos fixade felfritt. Foto: Roland Thunholm

14.46 Trés bien! En fullträff av hemmaryttaren  Roger Yves BostSangria du Coty. Upp i tillfällig totalledning på sina tidigare totalt 12 fel, att jämföra med exempelvis de noll som Beezie Madden och de fyra som Henrik von Eckermann har med sig till i dag
– Jag har tur, hon hoppade lätt idag och det gick vägen. Nu är vi med, säger Bost.

14.44 Med spetsade öron tog sig Ace och Alison Robitaille, USA, igenom utmaningarna med blott ett tidsfel.
– Jag är otroligt nöjd med min häst, att han har anpassat sig så bra till inomhus och resan hit. Nu ska vi bara fortsätta vara felfria, säger Alison Robitaille.

Ett av hemmahoppen, Simon Delestre och Chesall Zimequest, fick en tuff start med ett ner följt av ett stopp. 19 fel och ner till bottenskiktet i den namnkunniga resultatlistan med 32 fel totalt.

14.36 Tredje felfria! Daniel Deusser tog revansch efter sina 14 fel i fredags och satte felfritt med Cornet d’Amour. Tre felfria när startlistans första halva, alltså de som ligger sämst till inför avgörandet, har avverkat banan. Det närmar sig svenskt: 11 ryttare kvar innan Douglas ska in.

Ridsport
Tredje ekipage att sätta felfritt. Foto: Roland Thunholm

14.34 Den av många förhandstippade Marcus Ehning, som försvann från tätstriden genom nedslag i fredags, hade nu ett ner med Cornado NRW. Finalveteranen Michael Whitaker och JB’s Hot Stuff som säkrade sin finalplats på svensk mark i februari var felfria på hinder, men fick med sig ett tidsfel.
– Banorna har varit tuffa men rättvisa hittills. Det blir en hel del felfria tror jag, säger Whitaker strax efter sin runda.

14.28 Finalens andra SWB-häst Bianca och 2012 års OS-vinnare Steve Guerdat följde upp med klassens andra felfria runda. Två schweizare står för dagens två felfria rundor när elva ekipage av 30 har hoppat.

Ridsport
Felfri SWB i form av Bianca med Steve Guerdat. Arkivbild: Roland Thunholm

14.26 Hemmaryttaren och världsfyran Kevin Staut, som fick en så tuff start på finalen med den nu pensionerade Räven, fick inte heller till en riktigt bra avslutning. Med framtidshoppet Silver Deux de Virton H D C blev det två nedslag, totalt 27 fel.

14.20 Schweizaren Paul Estermann med Lord Pepsi, som var ekipage nummer åtta i dag, var först att leverera felfritt. De landar för tillfället på sina tidigare 21 fel.

Ridsport
Första felfria i mål. Foto: Roland Thunholm

14.13 Mark McAuelys SWB-valack Miebello var första SWB-häst på banan av de tre i finalen. Åtta fel för två nedslag lades till de 22 fel (omvandlat från poäng) som ekipaget hade med sig från tidigare dagar. Fem ekipage har hoppat och bästa resultat hittills på Santiago Varela Ullastres finalbana över 1,60-hinder är fem fel.

Ridsport
SWB-Miebello på banan. Foto: Roland Thunholm

14.06 Ryttarna startar i omvänd ordning mot hur de ligger till. Klassens första ekipage, Felipe Amaral/Premiere Carthoes BZ och Jamie Kermond/Yandoo Oaks Constellation fick nio respektive fem fel som läggs till felen de hade med sig in i klassen.

14.00 Världscupfinalen är i gång. Douglas Lindelöw går ut som ryttare nummer 27 med Zacramento, och Henrik von Eckermann går ut näst sist med startnummer 29 på Toveks Mary Lou .Följ finalen via SVT: SVT Play:s världscupsida

Klockan 14:00 går första start i runda I, och 16:35 startar runda II. De 30 främsta ekipagen från torsdagens och fredagens rundor har gått till söndagens final. De 20 främsta hoppar vidare i sista rundan plus de felfria i klassen hoppar vidare i den slutliga striden.

Så ligger ryttarna till

De två första klassernas resultat har räknats om via poäng till fel. Beezie Madden börjar på noll fel. Henrik von Eckermann är näst bäst och börjar på fyra fel, följd av Devin Ryan på sex fel.

Olivier Philippaerts, McLain Ward och Douglas Lindelöw går ut i avgörandet som delade fyror på åtta fel.

Vinnare av världscupfinalen är den ryttare som efter alla finalomgångar har minst antal fel totalt. Om två eller fler ryttare är likaplacerade sker omhoppning om segern.
Ställning inför sista klassen

Sändningar med mera

Den första delen av söndagens final går att följa i SVT Play och SVT1 från klockan 13:50. Andra delen av finalen går att följa från 16:30 i SVT Play och SVT2. Från och med 17:30 i SVT1.

Resultatlista finalklassen online
Resultatlista totalt antal fel online

SVT24 och SVT Play sänder under världscupen. SVT Play:s världscupsida
Kompletta SVT-sändningstider från världscupen
FEI-tv (betalkanal)

Fakta

Så går hoppfinalen till

Fakta från SvRF
Världscupfinalen i hoppning rids torsdag, fredag och söndag. Ryttarna tar inte med sig poäng från världscupkvalen, alla startar på noll fel i finalen. Varje ryttare får rida två olika hästar i de tre finalomgångarna, men bara en häst per omgång.

Första finalomgången, torsdag 12 april, klockan 20:30: 1,50 bedömning C där varje nedslag ger fyra sekunders tidstillägg. Vinner klassen gör ryttaren med kortast tid. Segraren av klassen tilldelas ett poäng mer än det totala antalet startande i första finalomgången. Andraplacerade får två poäng mindre än segraren, tredjeplacerade får tre poäng mindre och så vidare.

Andra finalomgången rids fredag 13 april, klockan 20:30: 1,60-hoppning med en grundomgång och omhoppning. Även efter den här omgången räknas poäng på samma sätt som i första finalomgången. Segraren får ett poäng mer än antal startande i klassen, andraplacerade två poäng mindre än segraren och så vidare.

Efter de två första finalomgångarna räknas poängen om till antal fel. Ryttaren med högsta antal totala poäng efter båda omgångarna får 0 fel. Ryttarna får därefter felpoäng i en stigande skala.

Tredje finalomgången, söndag 15 april, 14:00: 1,60-hoppning, består av två rundor över en Grand Prix-bana. 30 ryttare får starta i den tredje finalomgångens första runda. I den andra rundan får 20 ryttare och de som är felfria i runda 1 starta.

Vinnare av världscupfinalen är den ryttare som efter alla tre finalomgångar har minst antal fel totalt. Om två eller fler ryttare skulle vara likaplacerade sker omhoppning om segern.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden