Ridsport åsikt
19 februari 2022 12:54

Kommentar: Fundera på vilka signaler ”stödet” för Todd ger

KommentarHändelsen med piskskandalen och fälttävlansstjärnan Mark Todd har utvecklats i en förvånande riktning. Nu handlar det inte längre enbart om honom, utan om vilka signaler det ger när välkända, svenska ridsportprofiler som genom åren bland annat har varit förbundskaptener, expertkommentatorer i radio och tv och haft FEI-uppdrag öppet och aktivt går in och stöttar Todd – oavsett anledningen till stödet. Det skriver Ridsports fälttävlansreporter Annelie Frank i en kommentar.

Kommentar: Fundera på vilka signaler ”stödet” för Todd ger
Mark Todd och Diamond Hall Red vid OS i Sydney 2000 där det blev ett individuellt brons. Arkivbild: Roland Thunholm

Fallet med piskvideon och Mark Todd har tagit en – för mig – oväntad vändning.

Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tänka mig att välkända, svenska ridsportprofiler med uppdrag inom både Svenska Ridsportförbundet, SvRF, och Internationella Ridsportförbundet, FEI, öppet skulle stötta den legendariska fälttävlansryttaren i detta läge. De må vara hur goda vänner med Todd som helst. De får absolut tycka att hans prestationer är fantastiska och känna avsky för det gatlopp han nu löper i sociala medier. Men signalerna det skickar när tre (!) före detta svenska förbundskaptener offentligt stöttar Mark Todd (som för övrigt själv har bett om ursäkt och erkänt att han gjorde fel när han piskade hästen i den aktuella videon) i denna infekterade situation är beklämmande.

Jag vågar inte tänka på vilka konsekvenser det kan få för ridsporten på sikt.

Har du missat vad det handlar om kan du läsa mer här. 

Och saken blir inte bättre av att legendariske, tyske hoppryttaren Ludger Beerbaum också figurerar i en pågående skandal som gäller hästvälfärd.

Dubbelmoralen som uppstår när både SvRF och FEI oavbrutet trummar ut budskap om hästvälfärd och uppförandekod och personer som på olika sätt företräder dessa organisationer ger helt andra signaler är problematisk. Som företrädare för ridsport måste en förstå vilka konsekvenser dålig behandling av djur kan få för en hel sport.

Några exempel:

  • Ridmomentet är borttaget ur modern femkamp på OS efter en annan piskskandal i Tokyo i somras.
  • Premier Leauge-laget West Ham har tappat storsponsorer efter att en spelare i deras lag sparkade sin katt.

Oavsett VAD de fyra personer med officiella uppdrag och ledarroller inom svensk ridsport som jag i skrivande stund har sett ”stötta Sir Mark Todd” stödjer blir jag fundersam. Det var därför jag i går intervjuade de två välkända profilerna som jag först såg uttrycka sitt stöd i sociala medier; fälttävlanskommitténs ordförande Marie Carlerbäck och TD:n, tidigare förbundskaptenen och tv-kommentatorn Lars Christensson. De är ju såklart fria att uttrycka sina åsikter, men i yttrandefrihetsbegrepppet ingår ju också att lyssna på andras argument och bli ifrågasatt för sina egna.

 

De är båda supertydliga med att de fördömer det som Mark Todd gör i den uppmärksammade videon. De tycker det är ett oacceptabelt beteende och får i intervjun tillfälle att förklara och utveckla att deras stöd till Todd inte handlar om det om han gjort i videon utan om andra saker. Och jag håller med om att en måste inte hata Mark Todd (eller Ludger Beerbaum heller för den delen) för det han har gjort. En måste inte alls sprida sin ilska och frustration över det i sociala medier. En kan se saken i ett större perspektiv och inse att deras fantastiska prestationer innebär att de har andra sidor än det som på senare tid har visats.

Men. Det är inget orimligt antagande att de båda legendariska och idoliserade ryttarna har använt de här – med rätta – kritiserade metoderna då och då under sin långa karriär utan att någonsin blir ifrågasatta. De har varit auktoriteter med inflytande och makt över regelverk och opinionsbildning länge.

Därför handlar det här inte längre enbart om att Mark Todd piskade en häst för två år sedan.

Det handlar om att vi måste ta den VERKLIGT viktiga diskussionen – den kring hästvälfärd inom ridsporten – nu. Vi måste erkänna att det finns en hel del förlegade kvarlevor från en tid då synen på hästvälfärd var en annan och som den allmänna opinionen inte på några villkor kommer att acceptera i dag. För ingen som har sett de båda aktuella filmerna med Todd och Beerbaum kan väl tro att det var första och enda gången de här handlingarna utfördes? Och vi måste erkänna att det finns vänskapsband och hierarkier inom ridsporten som påverkar beslut på ett sunkigt sätt.

Och kan vi försöka inse vad det innebär för ridsporten om vi INTE tar diskussionen? Hur trovärdiga blir argument om att hästarnas välmående är det viktigaste inom ridsporten? Vad tänker till exempel SvRF:s sponsorer Folksam och Agria om det här?

Det är så viktigt att det inte finns minsta lilla tvivel om var svenska ridsportprofiler med officiella uppdrag står när det gäller hästvälfärd. Det är därför det blir så problematisk att offentligt ge sitt stöd till Mark Todd i det här läget, oavsett vad det är som stöds.

3 råd till officiella personer inom ridsporten

  • Håll på din integritet! Du kan fortsätta vara en stöttande vän till någon som har gjort något som ifrågasätts genom att till exempel skicka sms och textmeddelande – tala om att du finns där om det blir jobbigt. Men om du går ut offentligt och stöttar personer som har behandlat hästar illa blir det något annat.
  • Det ÄR skillnad på vad ikoner som Todd och Beerbaum har gjort och om en hobbyryttare gör något omdömeslöst mot sin häst. De båda är stora förebilder och idoler och har ögonen på sig. Precis som du själv i egenskap av en officiell person med uppdrag inom demokratiska organisationer som SvRF och FEI. Du får såklart tycka vad du vill, men då får du också ta konsekvenserna av ditt tyckande när det går emot vad SvRF och FEI säger sig stå för.
  • Tänk dig för en extra gång innan du gillar eller delar något på sociala medier. Ställ dig frågor som: Vilka signaler ger detta? Vad är det jag uttrycker stöd för, vad är agendan bakom?

Detta är en kommentar och skribenten står själv för sina åsikter. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden