Nyheter
30 mars 2020 13:19
Ridsportplus

Anna Freskgård om läkarens varning: ”Det är klart man tänker till lite extra”

Ökad skaderiskLåt bli studsmatta och var försiktig med motocross och ridning under den värsta coronaepidemin. Så löd budskapet från ortopedöverläkaren Thomas Widercrantz i Sörmlands Nyheter i helgen. "Det är klart att ridning är en högrisksport, men samtidigt är unghästarna vårt levebröd", säger fälttävlansryttaren Anna Freskgård.

Anna Freskgård om läkarens varning: ”Det är klart man tänker till lite extra”
Anna Freskgård och Fly Away. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Fälttävlansryttaren Anna Freskgård har satsat mot OS i Tokyo sedan 2012. En långsiktig satsning som nu har tvärnitat. Men vardagen på gården i Tystberga står inte stilla. Här har Anna Freskgård och sambon William Nilson Fryer ungefär 24 hästar under sadel för inridning, utbildning och matchning mot olika championat och unghästtester.

  – Det är lite färre hästar och något mindre tryck än vanligt med tanke på att det är högsäsong, men än så länge har vi inte märkt att någon har plockat bort sin häst på grund av ekonomiska aspekter. Om det här blir långvarigt vet vi dock inte vad som händer, säger Anna Freskgård.

  Det främsta inkomstbortfallet handlar just nu om inställda träningar på annan ort och även clinics som Anna Freskgård skulle ha hållit i Stockholmsområdet.

  Det positiva för de OS-aktuella hästarna Techno och Fly Away är att hon får mer träningstid. Samtidigt är det svårt att veta vilken träningsintensitet som är lagom med tanke på att ingen vet när allt kommer igång igen. För unghästarna blir det ett bakslag sett till att de tappar i rutin och hamnar efter, vilket i och för sig är lika för alla, konstaterar Anna Freskgård.
  – Alla hästars plan har påverkats oavsett årsmål. Allt är lagt på is, vilket känns otroligt konstigt. Det enda vi kan göra är att jobba på och hoppas att vi får behålla våra kunder.

  Varnar för att rida

  Samtidigt har det på vissa håll börjat uppstå frågor kring lämpligheten i att rida över huvud taget med tanke på skaderisken och den potentiella belastning som det kan innebära för den redan svårt coronabelastade svenska sjukvården.

  I helgen uttalade sig ortopedöverläkaren Thomas Widercrantz så här i Södermanlands Nyheter:
  – Låt bli att hoppa studsmatta under värsta coronaepidemin. Det är en allvarlig varning. Och varningen gäller även dem som håller på med motocross och ridning. Där blir det också många skador så var försiktiga.

  Enligt Widercrantz handlar det inte bara om den extra belastningen, utan också om att eventuella skador som handledsbrott inte kommer att kunna opereras på sedvanligt sätt. I stället för att kanske sätta in spikar kan sjukvården tvingas använda gammaldags metoder som att gipsa, vilket ökar risken för framtida men.

  ”Det är detta vi lever av”

  Varningen har nått fram till Anna Freskgård och William Nilson Fryer som hade liknande tankar även innan läkarens uttalande. Att inte åka på fälttävlanstävlingar var därför ett självklart val redan innan alla tävlingar ställdes in. Det är klart att det är en högrisksport, menar Anna Freskgård.
  – Även med många inridningshästar är skaderisken större än i vilket annat jobb som helst, eller om du sitter och rider på rutinerade hästar. Samtidigt är det detta vi lever av. Många glömmer att det är skillnad på att rida som rent nöje och att ha hästar som profession.

  – Vi har faktiskt någon häst där vi ändå har sagt att vi kanske ska vänta, för att inte utsätta oss själva för den extra risken, säger Anna Freskgård.

  Liksom många andra har även hon funderat på att hålla öppna terrängträningar, men känner att hon vacklar i om det är försvarbart.

  Att Sverige skulle fatta beslut om ett totalt ridstopp som både Italien och Spanien har gjort, och som det brittiska ridsportförbundet uppmanar till i Storbritannien kan hon inte se framför sig.
  – Då skulle vi inte överleva länge till, det hade varit förödande.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden