Avelsnyheter
5 april 2020 17:05

Buden haglade på första onlineauktionen någonsin i Oldenburg

Lyckad auktionDen anrika elitauktionen i Oldenburg genomfördes för första gången någonsin online med anledning av coronaviruset. Eventuell oro över att den förlorade livekänslan skulle minska budgivningen infriades dock inte. Buden haglade och högsta priset landade på 2,7 miljoner kronor.

Buden haglade på första onlineauktionen någonsin i Oldenburg
Hela 90 bud haglade över Movie Star på onlineauktionen. Foto: Oldenburgerförbundet

Oldenburgerförbundet håller årligen två elitauktioner i tyska Vechta, en på hösten och en på våren. I år meddelade förbundet i slutet av mars att vårens auktion för första gången någonsin skulle hållas online på grund av den rådande coronasituationen. Auktionen öppnade den 25 mars och budgivningen på de 42 hästarna drog genast igång. Efter en intensiv budgivning i tio dagar avslutades auktionen slutligen under lördagen – och utfallet får sägas vara med beröm godkänt.

Högst pris betingade den lovande dressyrhingsten Movie Star (f-16 Morricone-Bentley-Rubinstein I) som klubbades igenom för 250 000 euro, cirka 2,7 miljoner svenska kronor, efter 90 bud. Bland hopphästarna var det flest som ryckte i stoet Zarzuela (f-15 Diarado-Concetto-Castro) som landade på slutpriset 111 000 euro, cirka 1,2 miljoner kronor, efter 69 bud. Totalt såldes de 42 hästarna för drygt 19 miljoner kronor, med ett snittpris på nästan 450 000 kronor.

Dyrast på elitauktionen våren 2019 var den då 3-årige dressyrhingsten Fynch Hatton (Formel Eins-Sir Donnerhall-Weltmeyer) som såldes till Andreas Helgstrand för 260 000 euro. Tvåa var 6-åriga hoppstoet Cavallina (Cavall-Contender-Capitol I) som klubbades igenom för 93 000 euro. Totalsumman var cirka 21,7 miljoner kronor och snittpriset låg på cirka 517 000 kronor.

På årets onlineauktion såldes 16 av de 42 hästarna utomlands, varav en gick till Sverige. Det var den 3-årige dressyrhingsten Funchal (Fürstenball-Ampère-Lauries Crusador) som klubbades till en svensk köpare för 82 000 euro efter 26 bud.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden