Träningstips
29 mars 2020 20:12
Ridsportplus

Tävlingspausen kan göra dig till en bättre ryttare

Coachen tipsar− När ingen tävling väntar är tiden inne för att fundera på vad du behöver förändra. Det säger Maria Sundin, som jobbar mycket med coaching och mental träning av ryttare. Hon menar att ett tävlingsuppehåll kan vändas i något positivt.

Tävlingspausen kan göra dig till en bättre ryttare
Maria Sundin tipsar om hur tävlingsstoppet kan göra dig till en bättre ryttare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När tävlingssäsongen är i full gång blir det inte så mycket tid för träning, för dem som tävlar flitigt.
− Den träning som ryttarna gör under tävlingssäsongen är kanske inte så utvecklande, utan mer för att bevara och underhålla, säger Maria Sundin, hopptränare som också jobbar mycket med coachning.

− Redan när de internationella tävlingarna ställdes in hade jag samtal med ryttare som undrade hur det skulle bli nu. Mitt råd till dem var att se detta som en utomordentligt bra möjlighet att reflektera över hur de ska komma vidare i sin utveckling, och vad de behöver jobba med.

Förändring är jobbigt

Ryttare som inte har givna mål som mästerskap, tar ofta tävling för tävling, är Maria Sundins erfarenhet.
− Ibland går det bra och ibland går det mindre bra, och du är ganska nöjd som det är, men ändå inte. Samtidigt finns det en trygghet i att göra som du alltid gjort, och all förändring är jobbig, men vill du komma vidare måste du våga utmana dig själv som ryttare.

− Många är rädda för att misslyckas på en träning, men nu när det inte är en tävling som väntar nästa helg, så kan du förlika dig lättare med att det inte går så bra på träningen. Du behöver också göra misstag för att veta vad du behöver ändra på.

Släpp fokus på det dåliga

Maria Sundin tycker att ryttare ofta fokuserar onödigt mycket på det dåliga i sin ridning, i stället för att leta efter det som är bra.
− Många ryttare analyserar negativt, och jag vill hellre att de fokuserar på vad som behöver utvecklas. Är det tekniken, behöver de ändra sitt tänkande, eller har de i ett läge fattat ett beslut som inte var så passande just då? Det är först när du har funderat över det som du vet vad du behöver ändra på.

Prova saker du inte vågar göra på en tävling, där allt du gör återspeglas i TDB

Ett tävlingsuppehåll kan bli en skjuts framåt i utvecklingen om det används på rätt sätt.
− För dem som ser detta som en chans att våga utmana sig själv, och träna på det de upplever som svårt kan detta vara ett lyft.
− På tävlingar är det skarpt läge och för många är det alltid någon kvalplats som står på spel. Nu kan ryttarna åka ut och rida en öppen bana och prova saker de inte vågar göra på en tävling, där allt du gör återspeglas i TDB. Det här kan vara chansen att prova för att komma vidare.

Hitta utomhustempot

Dessutom rekommenderar Maria Sundin ryttare att göra det där som sällan blir av, som att träna galopptempo.
− I skarven mellan inomhus- och utomhussäsong är det många som har svårt att hitta utomhustempot. Mät upp en sträcka och lär dig hitta 400 meters-tempot.

Checklista

Goda råd från Maria Sundin

Reflektera över vad du behöver för att komma vidare till nästa nivå
Förändring är jobbig – våga utmana dig själv
Var inte rädd för att göra misstag. Alla misstag är lärande
Träna på att rida i rätt tempo
Ta vara på chansen att hoppa en bana utan att resultatet syns i TDB
Se framåt och hitta ditt långsiktiga mål, inte bara vad som blir din nästa tävling

Expandera

Svårast är det för dem som gör sitt sista år som ponnyryttare, junior eller något annat.
− För dem känns det här tävlingsuppehållet tyngre, och då försöker jag hjälpa dem att lyfta tanken, se vidare och fundera på vad som kommer sedan.
− Sedan vet vi ju att förr eller senare är tävlingssäsongen igång igen. Har du tränat väl under den här tiden så kommer träningen att visa sig på tävlingsbanan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden