Sverige
7 april 2020 06:15

SVA stöttar humansjukvården med coronanalyser

BidrarNu har Statens veterinärmedicinska anstalt SVA ställt om delar av verksamheten för att kunna analysera prover för sjukvårdens räkning. Arbetet kommer inte att påverka SVA:s förutsättningar att sköta sina vanliga uppdrag.

SVA är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium och har lång erfarenhet av att analysera smittämnen som virus, bakterier och andra mikroorganismer. Myndigheten analyserar över 400 000 prover varje år, bland annat flera olika typer av coronavirus. På SVA finns därför möjlighet att ta emot och analysera stora mängder prover.

– Vi har stor kapacitet på SVA när det gäller personal, utrustning, och lokaler. Vår samlade kompetens är mycket hög, sett även i ett internationellt perspektiv, säger Henrik Ericsson, chef för avdelningen för mikrobiologi vid SVA, på myndighetens hemsida.

Provror-prepareras-2
Provrör prepareras på SVA. Foto: Erik Eklund/SVA

SVA har nyligen analyserat de första coronaproverna åt sjukvården.

– SVA är en bevakningsansvarig myndighet och därmed del av Sveriges beredskap mot samhällsstörningar och svåra händelser. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vår kunskap och resurser i en situation som den här, säger generaldirektör Ann Lindberg.

Myndighetens kapacitet är god. Därför har SVA möjlighet att utföra dessa nya analyser utan att dra ner på övriga uppdrag.

Provror-prepareras-2erik-eklund_sva
SVA analyserar över 400 000 prover årligen. Foto: Erik Eklund/SVA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden