Nyheter
5 april 2020 21:41

Ljungby Ridklubb hoppas få ta del av regeringens stödpaket

Ansträngt lägeLjungby Ridklubb var bland de första tävlingsarrangörerna att dra i nödbromsen. Förutom förlorade intäkter står man nu även med dryga kostnader som inte går att bli av med. Förhoppningen är att kunna få ta del av regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor. Samtidigt kan danska ridklubbar söka kompensation sedan en vecka tillbaka.

Ljungby Ridklubb hoppas få ta del av regeringens stödpaket
Ponnymeetinget i Ljungby skulle gått av stapeln den 27-29 mars. Foto: Ljungby Ridklubb

– Risken är att hockey och fotboll tar större delen av pengarna, säger Peter Steen, kassör i Ljungby Ridklubbs styrelse som var helt enig i beslutet att ställa in klubbens årliga ponnymeeting med SM-inverkanskval sista helgen i mars.

Han syftar på det stödpaket på 500 miljoner kronor som regeringen utlovat i akut stöd till större idrottsevenemang som tvingats ställa in på grund av coronaviruset. Än så länge är det inte klart för vilka kostnader och hur stödet ska betalas ut men arbetet med att ta fram en modell pågår för fullt – och då hoppas Ljungby Ridklubb kunna ansöka om medel.
– De pengar vi drar in på tävlingar är enormt viktiga för att utveckla anläggningen och förse våra egna ryttare med goda träningsmöjligheter och bra material, samt hjälpa till att stötta ridskolan, säger Peter Steen.

Under 20 års tid har klubben investerat över åtta miljoner kronor för att förbättra anläggningen och skapa förutsättningar för att hålla högkvalitativa och attraktiva tävlingar. Bland annat var Ljungby Ridklubb bland de första klubbarna i Sverige med att bygga permanenta tävlingsstall. Även elplatser och anläggning av parkeringsytor har kostat stora pengar, trots mycket egenarbete. De här investeringarna behöver också bäras upp av tävlingsintäkter, förklarar Peter Steen.

Under veckan har Ljungby Ridklubb betalat tillbaka ungefär 450 000 kronor i anmälnings- och veterinäravgifter, boxavgifter och elplatser för det inställda ponnymeetinget. Det är den normala intäkten för den typen av meeting – och vinsten är cirka 250 000 kronor, förklarar Peter Steen.

Veterinär och spån har klubben kunnat avboka utan kostnad, men inte de mobila boxarna. Här åker klubben på 42 000 kronor för 46 avbokade boxar, något som klubben bestridit med hänvisning till att tävlingen ställts in på grund av myndighetsbeslut, berättar Peter Steen. Dessutom tillkommer runt 12 000 kronor i bankavgifter, pengar som tas ut vid alla betalningar som ryttarna gör i samband med anmälan, samt den 15-krona som utgår till Equipe per anmälan.

Hårt slag för klubben

Att det är ett hårt ekonomiskt slag för klubben är tydligt. Startar inte tävlingsverksamheten till hösten igen blir det ännu värre. I mitten av september väntar årets andra ponnymeeting samt en storhästtävling. På ett år drar Ljungby Ridklubb in runt 700 000 kronor på sina populära tävlingar, vilket är en bärande del av klubbens totala verksamhet.
– Kommer tävlingarna inte igång drar det ner oss rätt så rejält, säger Peter Steen.

Ljungby Ridklubb riktade hård kritik mot Svenska Ridsportförbundet i samband med att de själva fattade beslutet om att ställa in. De fick inget stöd alls, inte heller när coronasituationen förvärrades fick landets tävlingsarrangörer någon vidare hjälp av förbundet, utan alla lämnades bara åt sitt öde, menar Peter Steen.

Förhoppningen är nu i stället att förbundet går in och driver frågan om att utsatta klubbar och föreningar ska få möjlighet att ta del av regeringens stödpaket. Efter påsk ämnar Ljungby Ridklubb också ta en formell kontakt med förbundet i frågan.

På andra sidan sundet har danskarna kommit något längre än Sverige i samma fråga. Där aviserade det danska ridsportförbundet redan i slutet på mars att danska ridklubbar och föreningar var välkomna att ansöka om kompensation för kostnader i samband med inställda tävlingar mellan den 12 och 29 mars. Det rapporterar danska Ridehesten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden