Avelsnyheter, Dressyr
3 oktober 2021 09:21
Ridsportplus

Cathrine Dufour: ”Jag tog bort pressen och bad honom dansa”

VärldsstjärnaFör några dagar sedan tog hon klivet upp till andraplatsen på dressyrens världsrankning. Nu berättar danska Cathrine Dufour om planerna med Cassidy – hästen som tog henne till toppen, om hur det känns att det är VM hemma i Danmark nästa år och vad hon tyckte om de 4-åriga finalhästarna hon testred på Breeders.

Cathrine Dufour: ”Jag tog bort pressen och bad honom dansa”
For Rose ts och Cathrine Dufour i de 4-åriga dressyrhästarnas final, som det stora stoet vann. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev snudd på nattföreställning i Flyinges stora ridhall på lördagen. Cathrine Dufours testridning av de 4-åriga finalhästarna var inte klar förrän vid 23-tiden. Sedan var det prisutdelning, fotografering, ärevarv och presskonferens.

På EM, speciellt i küren, hittade jag nyckeln – att inte göra för mycket. Catrine Dufour om sitt kürsilver på EM.

Men att det har varit en lång dag märks inte på den 29-åriga danskan, som redan har uppnått så mycket i sin karriär.

På EM i tyska Hagen för några veckor sedan blev det tre medaljer tillsammans med Bohemian (WESTF val f 2010 e Bordeaux-Samarant, uppf H Langewellpott, äg Abildgaard Equestrian ApS); silver i küren, brons i Grand Prix Special och brons i lagtävlingen.

– Det är galet att vara så högt rankad, det känns surrealistiskt att se sig själv så högt upp, säger Cathrine Dufour som också red OS i Tokyo med Bohemian. Men där blev det inga medaljer, utan fjärdeplats i både küren och lagtävlingen.

Mest nöjd med EM

– Jag är definitivt mest nöjd med EM. På OS hade vi liksom lite dålig tajming med allt. På EM, speciellt i küren, hittade jag nyckeln – att inte göra för mycket. Jag tog bort pressen och bad honom dansa, göra vad han ville och bara hängde med själv. Och han gjorde det så bra. Jag förstod att det är viktigt att jag ser och visar honom att jag tycker att han gör ett bra jobb.

Hon och danska teamet har firat framgångarna, och nu tittar de framåt mot ett spännande VM på hemmaplan i danska Herning nästa år.

Cathrinekur
Cathrined Dufour och Bohemian i sin kür på EM. Foto: FEI/Liz Gregg

– Jag tror det är jätteviktigt att komma i håg att fira sina framgångar, vi jobbar hårt för det här. När det gäller VM ska det bli superspännande och om jag blir uttagen blir det mitt första VM, säger Cathrine Dufour.

Det var med Atterupgaards Cassidy (DWB val f 2003 e Caprimond-Donnerhall 11, uppf Atterupsgaard, äg fam Dufour) som danskans karriär tog riktig fart med EM-bronset 2019 som höjdpunkt.

Dansk mästare

I våras vann ekipaget danska mästerskapet och Cathrine Dufour berättar att valackens karriär inte är över.
– Jag planerar att han ska gå världscupen i Herning i höst. Det är inte så att jag inte bryr mig om hur det går eller vad han presterar, han har redan åstadkommit mer än vad jag begära. Men han älskar att tävla och det är för att han ska få känna att är med, att han är viktig.

Hon jämför gärna Cassidys kvaliteter med det hon letade efter under lördagens testridning.

– I år tycker jag att det var högre kvalitet på finalhästarna jämfört med förra året. Det var mer min typ av hästar. De hade stor motivation, är smarta, heta och välridna. Förra året fick jag lägga mycket tid på att försöka få kontakt med dem och förstå dem. Nu kunde jag pusha dem lite mer, testa dem vad de gick för.
– Jag söker inte efter den där galna ökade traven hos hästarna, utan mer arbetsviljan och att de använder sin kropp på ett smart sätt, så som Cassidy gör. De ska gå att justera, samla och länga och tycka om att arbeta, säger Cathrine Dufour.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om Breeders Trophy i dressyr (25)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden