Avelsnyheter
3 oktober 2021 22:17
Ridsportplus

Släkten bakom 4-årsvinnaren: ”Bra koncept”

BreedersNär en ingenjör samarbetar med sin mammas kusin, som är hovslagare och uppfödare, kan det leda hela vägen till en Breedersseger. Så blev det för Matilda Aldrin och Tommy Svensson – teamet bakom For Rose ts som vann Breeders för 4-åringar på Flyinge på lördagen. "Det verkar vara ett bra koncept," säger uppfödaren och ägaren Tommy Svensson.

Släkten bakom 4-årsvinnaren: ”Bra koncept”
For Rose ts med sin ordinarie ryttare Matilda Aldrin vid 4-årsfinalen i Breeders. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

For Rose ts (SWB sto f 2017 e For Romance II-Rosevelt, uppf/äg Tommy Svensson) galopperade främst i ärevarvet när 4-åringarnas championat hade avslutats med testridning av danska världstvåan Cathrine Dufour sent på lördagskvällen.

Det spelar ingen roll hur mycket man än tränar, hoven är sista utposten och den måste fungera. Tommy Svensson.

– Det hade jag inte väntat mig. Hon är inte så mycket riden eftersom hon är sent född och så är hon ganska stor. Det var faktiskt bara andra gången någon annan satt på henne, säger ryttaren Matilda Aldrin.

31-åringen som bor i Åhus och arbetar som ingenjör i familjeföretaget blev riktigt glad över Dufours omdöme under själva testridningen: ”Hon känns stadig och solid i kontakten. Hon är ganska lätt att samla och ger en bra känsla när jag gör det. Hon svarar fint när jag ber henne bära sig med bakbenen med min skänkel. Hon har en stor galopp, kanske att hon blir lite tung i handen, men inte värre än att jag kan korrigera det. Skritten är riktigt bra.”

”En superhäst”

Berömmet fortsatte efteråt på presskonferensen:
– Det är en superhäst, en häst för framtiden. Hon har fantastisk skritt och galopp. Traven är lite svagare, men den kan du enkelt förbättra. Och hon har en så bra nacke, hon bara är där, det är bara att ta tyglarna, sa Cathrine Dufour till Matilda Aldrin på presskonferensen efter testridningen.

Matilda Aldrin-for Rose 1 210929 Rt
For Rose fick höga poäng för galoppen i kvalet till finalen. Foto: Roland Thunholm
Forroseärevarv
For Rose ts och Matilda Aldrin fick ta täten i ärevarvet sent på lördagens kväll.

Bredvid satt segerstoets ägare och uppfödare Tommy Svensson, som är hovslagarlärare på Flyinge och har fött upp ett 20-tal hästar.
– Jag har vunnit Breeders tidigare, det var för 16 år sedan. Kanske lite långt mellan gångerna men det får väl bli tätare, säger han.

Yrkesskadad

– Jag vill föda upp hästar som är kloka, snygga, fertila och har en bra mekanik. Sedan är jag ju lite yrkesskadad och tittar mycket på benen och hovarna, som jag tycker är jätteviktigt. Det spelar ingen roll hur mycket man än tränar, hoven är sista utposten och den måste fungera, säger han.

Samarbetet med Matilda Aldrin, som har tre hästar i träning, har pågått länge och föll sig naturligt. Hennes mamma och Tommy Svensson är kusiner.
– Det verkar vara ett bra koncept, säger Tommy Svensson.

Träningen för For Rose ts kom igång ganska sent och teamet bakom henne tänker inte skynda fram något inför championatet nästa år.
– Nu först ska hon få ta det lite lugnt ett tag. Sedan börjar vi väl förbereda henne för 5-årschampionatet om hon känns redo för det, säger Matilda Aldrin.

Resultat, totalt, 4-åringarna
Sändningar via SWB:s hemsida (betaltjänst)

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om Breeders Trophy i dressyr (25)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden